Uppdatering kl. 15:45 Bedömningen är att det inte finns en hotbild mot skolan

De insatser som polisen gjort efter hot mot Nösnäsgymnasiet i Stenungsund trappas ned under fredagseftermiddagen. Bedömningen är att det inte finns en hotbild mot skolan.

– Vi tar väldigt allvarligt på den här sortens händelser. Det skapar otrygghet och får stora effekter på samhället, säger Rickard Fremark, ställföreträdande polisområdeschef i Fyrbodal, som samordnat insatserna.

Det var strax innan klockan 22 i torsdags kväll som polisen fick kännedom om att hot riktats mot Nösnäsgymnasiet via ett inlägg i sociala medier. Kommunen informerades om hotet tidigt på fredag morgon.

Som en säkerhetsåtgärd beslutade skolan att hålla stängt hela fredagen. Två personer i 18-årsåldern hämtades till förhör under fredagsmorgonen och anhölls senare, misstänkta för grovt olaga hot. De båda släpptes under eftermiddagen. Datorer och telefoner har beslagtagits och utredningsarbetet leds fortsatt av åklagare.

Under fredagen har polisen funnits på plats kring skolan i trygghetsskapande syfte. Kommun och polis har haft en nära samverkan kring händelsen.

– Yttre personal har informerat och pratat med elever som kommit till skolan i dag och vi har fört samtal med kommunen om åtgärder som kan behövas, säger Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund.

I morse kunde vi läsa:

Nösnäsgymnasiet håller stängt under fredagen. Polisen utreder en eventuell hotbild mot skolan. Som en försiktighetsåtgärd har kommunen beslutat att hålla skolan stängd under fredagen.

Det innebär att eleverna får sportlov en dag tidigare. Polisen finns på plats vid Nösnäsgymnasiet under dagen som en trygghetsskapande åtgärd.

– Som en försiktighetsåtgärd och enligt våra rutiner har kommunen beslutat att stänga skolan under fredagen tills vi vet mer. Nu kommer polisen att utreda detta vidare, säger Pia Alhäll, chef för sektor utbildning.

Kontakt
Stenungsunds kommun
0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se