Orustmodellen hittar du i Svanesund

Nu har vi invigt projektet Orustmodellen – från försörjningsstöd till egen försörjning. Snart kan du både reparera din cykel, köpa nygamla produkter och fika hos Orustmodellen.

Det var en festlig invigning där det bjöds det på mingelmat från olika länder, tårta, godsaker och rundvandring i de ljusa fina lokalerna. Kommunalrådet Kerstin Gadde och handledaren Aili invigningstalade.

– Vi vill bidra till ett attraktivt Orust berättar Aili som är en av handledarna i projektet. Det handlar om allt från att vara en pärla i Svanesund med plats för alla, unga som gamla i en drogfri miljö till ha ett gott samarbetet med andra företag, föreningar, intresseorganisationer och myndigheter.

Under våren har lokalen som tidigare varit en cykelaffär förvandlats till en funktionell lokal för projektet. Här kommer det att jobbas med återvinning genom att göra om möbler, textilier och annat till nya attraktiva varor. Det kommer att finnas café med bageri som även kan ha enklare luncher. Här kommer det att finnas en cykelverkstad med uthyrning av cyklar och hjälmar. Allt startar upp i liten skala och utvecklas succesivt.

– Vi kommer erbjuda cykelkök också säger Aili. Det är en del i den nya delningsekonomin. Du kan komma hit och reparerar din cykel själv. Du lånar våra verktyg och betalar för det material du använder.

Projektet vänder sig till den som står långt utanför arbetsmarknaden och syftet är att förena arbetsuppgifter med sociala insatser. Verksamheten tar emot personer för arbetsträning och kompetensutveckling i samverkan till exempel Arbetsförmedlingen.

Tanken är att de genom arbetsträning och i ett socialt sammanhang ska komma närmre arbetsmarknaden eller påbörja studier. Orustmodellen lägger särskild vikt vid att stödja nyanlända kvinnor och kvinnor som varit i Sverige en längre tid men som av olika skäl blivit kvar i hemmet.

Relaterad information
Orustmodellen – från försörjningsstöd till egen försörjning

Orustmodellen hittar du i Svanesund