Orusts Stora Evert Taube-pris delades ut i Henån

Föreningsveckan på Orust som avslutades med en magisk kväll i Henåns Sporthall. Kvällen inleddes med prisutdelningen och ett känslosamt gästspel av Bo Sundström och den avslutades i kikskrattstårar när Peter Apelgren beskrev hur han ser på det.

Bo Sundström tar emot Orusts stora Evert Taube-pris i Henån
Motiveringen lästes av Ronny Svensson, Orust kommun, och prischecken på 50 000 kronor överräcktes av Birgitta Pettersson som är VD i Orusts Sparbank.

Det var runt 700 jublande personerna i publiken som fick en resa genom Bos liv i hans texter.

– När jag rest så här långt vill jag spela också, att spela för publik är det jag lever för säger Bo när han tar fram sin gitarr på scenen i Henåns idrottshall.

Mina texter tolkar mitt liv, det som hände när jag skrev dem, det kanske låter som jag har ett elände men nu jag är nykär avslutar Bo sin spelning.

Evert Taube är en stor del av livet genom min pappa, han kunde sjunga alla Everts låtar berättar Bo. De sista åren när han inte längre visste att det var jag som besökte honom upplevde jag verkligen texten och musiken kraft. Vi umgicks genom att Everts berättelser, när gitarren kom fram mötte jag min pappa på ett sätt som jag inte gjort innan.

– Förtjänar jag verkligen det här, jomen det gör jag konstaterar en mycket glad pristagare. Det krävs mod att skriva på svenska och att få ett lyrikpris som instiftats i Evert Taubes anda det är verkligen stort.

Relaterad information
Orusts Stora Evert Taube-pris 2018

Föreningsveckan avslutades med Peter Apelgrens föreställning Det är så här jag ser på det som fick publiken att kikna av skratt. Det var en fin avslutning på en lyckad föreningsvecka.

Peter Apelgren och Peter Andersson under Föreningsveckan på Orust
Peter Apelgren och Peter Andersson som en mycket trogen föreningssupporter.

– Vilken energikick denna veckan har gett alla föreningsmänniskor på Orust sammanfattar fritidschef Malin Andersson föreningsveckan. Vill passa på att tacka alla som på olika sätt gjort det här möjligt.

Föreningsvecka på Orust

Föreningsveckan på Orust bjöd flera på arrangemang med fokus på föreningsutveckling, inspiration och psykisk ohälsa. Veckan finansieras med medel från Idrottslyftet, Folkhälsorådet, Orust kommun och Orusts Sparbank och arrangeras av SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland, Västra Götalands Idrottsförbund, Orusts Sparbank och Orust kommun i samverkan med föreningarna på Orust.

Lyrikpriset Orusts Stora Evert Taube-pris

Orusts Stora Evert Taube-pris är på 50 000 kronor och ges till lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Priset delas ut en gång per år och i år det var åttonde året som lyrikpriset delas ut. 2011 var första gången som delades ut, priset gick då till Ulf Lundell. Följande års pristagare har varit 2012 Eva Dahlgren, 2013 Håkan Hellström, 2014 Peter LeMarc, 2015 Veronica Maggio, 2016 Mauro Scocco och 2017 Kenneth Gärdestad.

Relaterad information
Orusts Stora Evert Taube-pris