Tjörn mest företagsamma i Göteborgsregionen

Den 7 mars presenterade Svenskt Näringsliv den årliga rapporten Företagsamheten. För andra året i rad tar Tjörns kommun hem storslam i Göteborgsregionen!

Svenskt Näringsliv genomför årligen en granskning av Sveriges företagsamhet. Undersökningen är också en grund till de statistikparametrar som används i deras ranking av företagsklimatet i landets samtliga kommuner.

Tjörn vinner för andra året i rad, kampen i Göteborgsregionen. Invånarna på Tjörn är de mest företagsamma, nästa en femtedel äger eller driver ett företag! Siffran är nästan dubbelt så hög som för Göteborgs Stad där endast en tiondel är företagsamma. Men företagsamhet är inget landsbygdsfenomen, möjligen ett ö-fenomen då vi följs tätt av Öckerö, och i Fyrbodal placerar sig även Orust i topp!

Tjörns kommun ligger även i topp avseende andelen företagsamma kvinnor och företagsamma yngre (16-34 år).

Enda smolket i bägaren är att nyföretagandet backar något, en trend som dock är tydlig i hela Sverige. Tjörn har också en hög andel äldre företagare. Hela 27,6% av våra företagare är äldre än 64 år. Det är en av anledningarna till att vi i januari genomförde en generationsskiftesdag i samverkan med bland annat Svenskt Näringsliv.

På Sverige-nivå är företagsamheten störst i kranskommuner till Stockholm. Danderyd (28,4 %) och Lidingö (24,3%) toppar listan. Företagsamheten ökar dock mest i Jokkmokk.

Mer information
Hela rapporten hittar du på Svenskt Näringslivs hemsida

Kontaktuppgifter
Tjörns kundcenter
0304-60 10 10
tjorns.kundcenter@tjorn.se

Tjörn mest företagsamma i Göteborgsregionen