22:23  20:06 - STO:s jourcentraler läggs ned vid nyår | 𝗟𝗼𝗸𝗮𝗹𝘁𝗶𝗱𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗦𝗧𝗢 STO: Brottsofferjouren söker fler frivilliga som vill hjälpa | 𝗟𝗼𝗸𝗮𝗹𝘁𝗶𝗱𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗦𝗧𝗢 TJÖRN: Trädgårdsmästarens tips inför sommarsäsongen | 𝗟𝗼𝗸𝗮𝗹𝘁𝗶𝗱𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗦𝗧𝗢
   NYHETERsto    18:49   20/4
 Instagram   #sommarfeeling 💙❤️ | 𝗢𝗿𝘂𝘀𝘁 𝗸𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻  Testa att tagga ditt inlägg med* #STOregionen 
 P4 SVt   Af. Ex. GT DN   Kungälv

Sjögull i Grindsbyvattnet | 𝗢𝗿𝘂𝘀𝘁 𝗸𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻

Sjögull i Grindsbyvattnet | 𝗢𝗿𝘂𝘀𝘁 𝗸𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻

I Grindsbyvattnet finns den invasiva flytbladsväxten sjögull. Vi provar olika metoder för att bekämpa tillväxten i sjön och behöver din hjälp.

Bilden: Vy över centrala Grindsbyvattnet med ett stort bestånd av sjögull som kraftigt begränsar möjligheten att röra sig upp och ner i sjön med båt eller kajak.

Under åren har bestånden i sjön växt till och brett ut sig. Det skapar problem för möjligheten att röra sig i sjön med exempelvis båt eller kajak.

Med start under försommaren 2021 planerar vi att försöka bekämpa beståndet av sjögull i de centrala delarna av sjön och öppna en framkomlig passage för båttrafik. Bekämpningen utförs med flytande ramar av aluminium med uppspänd markduk som skuggar ut sjögullet. Länsstyrelsen hjälper till med inköp av materialet och vi står för samordning och personal.

Undvik de centrala delarna

Den tiden bekämpningen pågår, från maj till oktober 2021, vill vi uppmana dig som rör dig med båt i sjön att undvika de centrala delarna.

Om du måste passera sjöns centrala del är det bra om du kan göra det utan att använda båtmotor med propeller eller annat som riskerar att slita loss växtdelar. Sjögull sprider sig lätt genom att lösa delar driver iväg och etablerar sig på nya platser. Det finns också risk att du tar med det till andra sjöar om du flyttar båten eller kajaken.

LONA-projekt, Lokala Naturvårdssatsningen

Under 2020 påbörjade vi ett LONA-projekt, Lokala Naturvårdssatsningen, med syfte att bekämpa beståndet av sjögull vid sjöns utlopp vid Ålgård. Vi tror att vi lyckats med detta. Därför går vi nu vidare till den centrala delen av sjön där sjögullet bildar ett tätt bestånd som försvårar genomfart i sjön.

Förutom att vara ett problem för friluftslivet är sjögull också ett problem för det inhemska växt- och djurlivet i sjön. Tillsammans med andra miljöåtgärder försöker vi förbättra sjöns ekologi som förhoppningsvis ska ge bättre vattenkvalitet, mer rovfisk och en friskare sjö. Exempelvis pågår så kallat reduktionsfiske i sjön och även ett våtmarksprojekt uppströms för att minska läckaget av näringsämnen.

Informationsfilm om Sjögull i Kronobergs länKälla: Orust kommun

Kontakt
Orust kommun
0304-33 40 00
kommun@orust.se

Lämna synpunkt

Orust kommun