21:00  Sjukvården oroas – fler söker vård för covid-19 | 𝗣𝟰 𝗩ä𝘀𝘁 ⚠️ 𝗩𝗜𝗟𝗧𝗩𝗔𝗥𝗡𝗜𝗡𝗚: E6 Kungälv – Stenungsund. Kode – Jörlanda. Vilt på fel sida viltstängslet TRAFIKHINDER: Lv 160 Tjörnbron. Bil med problem. Står i riktning mot Stenungsund
  20:00  Stenungsundsbon hjälper turkiska folket med förnödenheter i brandkaoset 108 kvadratmeter stort radhus i Stenungsund sålt till nya ägare Brems tog SM-brons i mountainbike ⚠️ 𝗟𝗮𝗿𝗺𝗲𝘁: Bedrägeribrotten ökar i STO
(K)  (P)olisen  (U)  (L)-STO   (224) (H)emnet    Stensängen 121 Jörlanda, Stenungsund   2 975 000 kr       (T)rafik P4
   NYHETERsto    20:44   22/7
 Instagram      På lördag säljer ORUSTMAT sommarens skörd hos Orust Återbruk- kom i tid 10-14 #s… | 𝗼𝗿𝘂𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗿𝗯𝗿𝘂𝗸         Testa att tagga ditt inlägg med* #STOregionen 
 P4 SVt   Af. Ex. GT DN   Kungälv
S  
17°
 T  
16°
 O  
16°
      STO-regionen (200)   Väder24 / YR  FLER
Matställen i STODelicafe | 5/8 11:20 – Mums, ser gott ut!  
Södra BohuslänRoadtrip på Orust! Det finns så mycket att se och uppleva på Orust, här kommer några små pärlor du inte får missa. Ta en sväng till Henån för god glass från Lejonet & Björnen och SUP paddling hos G… | 𝗦ö𝗱𝗿𝗮 𝗕𝗼𝗵𝘂𝘀𝗹ä𝗻 𝗧𝘂𝗿𝗶𝘀𝗺  

Bli sms-livräddare! | 𝗧𝗷ö𝗿𝗻𝘀 𝗸𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻

Bli sms-livräddare! | 𝗧𝗷ö𝗿𝗻𝘀 𝗸𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻

Kanske är du en av de tre miljoner svenskar som lärt sig hjärt- och lungräddning? Flera Tjörnbor har redan anmält sig som sms-livräddare. Men det behövs fler!

Om någon i din närhet drabbas av plötsligt hjärtstopp är det du som kan rädda liv.

Varje år drabbas 15 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Det tar i snitt 13 minuter för räddningstjänsten att komma fram på Tjörn, 18 minuter för en ambulans. Då är det oftast för sent om ingen påbörjat hjärt- och lungräddning.

Om en person som fått plötsligt hjärtstopp ska räddas tillbaka till livet är det framför allt två saker som är viktiga – att hjärt- och lungräddning sätts in direkt och att en hjärtstartare används för att få igång hjärtat. Ett effektivt sätt att nå personer som kan hjälpa till snabbt är via SMS.

Så här fungerar det

  • Någon har fått hjärtstopp och en nära anhörig har ringt 112. Samtidigt som ambulansen larmas, går larmet till SMS-livräddare inom 500 meter från den sjuke.
  • En SMS-livräddare får larmet på sin mobil med meddelandet: ”Ett misstänkt hjärtstopp har inträffat i din närhet. Är du tillgänglig?” Svarar sms-livräddaren ja kommer meddelandet: ”Bege dig till adress xx och påbörja hjärt- och lungräddning” samt en karta med vägvisning.
  • En annan sms-livräddare i samma område får meddelandet: ”Hämta hjärtstartaren på adress yy och ta dig till adress xx”.
  • I väntan på hjälp får förstås den anhörige instruktioner för hjärt- och lungräddning på telefon.

Så här blir du SMS-livräddare

Ladda ner appen SMSlivräddare för Android eller Apple. Mer information om SMS-livräddning finns på hemsidan

Var finns min närmaste hjärtstartare?

Ladda ner appen Lilla hjärtat

En användbar app att ha i mobilen är också Rädda hjärtat. Här finns steg-för-steg-instruktioner i hur du utför hjärt- och lungräddning. Kom ihåg att även om du inte har utbildning i HLR, är det bättre att försöka göra hjärt- och lungräddning än att inte göra något alls.

Källa: Tjörns kommun

Kontakt
Tjörns kommun
0304-60 10 00
kommun@tjorn.se

Lämna synpunkt

Tjörns kommun