VisselblĂ„sarfunktion i Stenungsunds kommun | 𝗩𝘁đ—Čđ—»đ˜‚đ—»đ—Žđ˜€đ˜‚đ—»đ—±đ˜€ đ—žđ—Œđ—șđ—șđ˜‚đ—»

Stenungsunds kommun har tagit fram en intern rapporteringskanal, en sÄ kallad visselblÄsarfunktion, dit du kan anmÀla misstankar om missförhÄllanden i kommunen.

Den 17 december 2021 trĂ€dde lagen (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhĂ„llanden, Ă€ven kallad ”VisselblĂ„sarlagen” i kraft. Lagen syftar till att skydda personer som rapporterar om missförhĂ„llanden av allmĂ€nt intresse i ett arbetsrelaterat sammanhang.

VisselblÄsarlagen möjliggör rapportering av missförhÄllanden pÄ tre olika sÀtt:

  • Intern rapporteringskanal
  • Extern rapporteringskanal
  • Offentliggörande

Stenungsunds kommun Ă€r skyldig att upprĂ€tta en intern rapporteringskanal som du nĂ„r via en lĂ€nk pĂ„ den hĂ€r sidan. Övriga rapporteringsformer beskrivs nedan under rubriken ”Andra sĂ€tt att rapportera”.

VisselblÄsarlagen inskrÀnker inte den grundlagsskyddade meddelarfriheten och meddelarskyddet.

Hur inkomna Àrenden hanteras

Samtliga rapporter om missförhÄllanden hanteras i ett initialt skede av en kommunintern visselblÄsarfunktion. Den kommuninterna visselblÄsarfunktionen granskar den inkomna rapporten och bedömer om rapporten uppfyller kriterierna för att utgöra ett visselblÄsarÀrende eller inte.

LÀs mer och se var du kan anmÀla ett missförhÄllande: Rapportera ett missförhÄllandeLÀnk till annan webbplats.

Syftet med visselblÄsarfunktionen

VisselblÄsarfunktionen finns för att motverka att missförhÄllanden sker i Stenungsunds kommuns organisation. VisselblÄsarfunktionen Àr viktig ur ett demokratiskt perspektiv och för att stÀrka förtroendet för kommunen.

Syfte med visselblÄsarfunktionen Àr att personer som rapporterar om misstÀnkta övertrÀdelser ska skyddas mot repressalier av olika slag. Personer som omfattas av skyddet Àr bland annat arbetstagare, praktikanter och volontÀrer. Skyddet gÀller bÄde innan ett arbetsrelaterat sammanhang har uppstÄtt och efter att det har avslutats.

FrÄgor och svar om visselblÄsarfunktionen (SKR:s webbplats)LÀnk till annan webbplats.

Andra sÀtt att rapportera om ett missförhÄllande

Enligt den visselblĂ„sarlagstiftning som började gĂ€lla december 2021, ska det finnas möjlighet att vid sidan av organisationers interna kanaler, kunna rapportera via sĂ„ kallade ”externa kanaler”. Olika myndigheter ansvarar för olika ansvarsomrĂ„den och ska tillgĂ€ngliggöra egna rapporteringskanaler för detta Ă€ndamĂ„l.

Ansvaret för lagen ligger hos Arbetsmarknadsdepartementet, som informerar om vilka myndigheter som ansvarar för vilket omrÄde.

För mer information: Regeringen – Arbetsmarknadsdepartementet

KĂ€lla: Stenungsunds kommun

Kontakt
Stenungsunds kommun
0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se

LĂ€mna synpunkt

Stenungsunds kommun