Stenungsund

Stenungsunds kommun

Facebook

Stenungsunds kommun – FacebookTjörn

Tjörns kommun

Facebook

Tjörns kommun – FacebookOrust

Orust kommun

Facebook

Orust kommun – FacebookKungälv

Kungälvs kommun

En julkalender från KMN

Bakom luckorna finns fina erbjudanden.. Idag startar KMN, Kungälv och Marstrand Näringslivs julkalender.

Smittskyddsåtgärder återinförs

För sammankomster och tillställningar. Från den 1 december ska den som ordnar en allmän sammankomst eller offentlig tillställning vidta lämpliga åtgärder för att undvika spridning av covid-19.

Kungälvs kommun uppmärksammar Orange day 2021 - stadshuset lyser i orange

Stadshuset lyser i orange. Den 25 november är det Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Kungälvs kommun stödjer dagen som instiftades av FN, genom att lysa upp stadshuset i orange färg.

Skydda dig mot bedrägerier

Var kritisk mot okända besökare. Polisen i Kungälv informerar om fler anmälningar än vanligt just nu där äldre blivit utsatta för bedrägerier. Polisens tips är att vara kritisk mot okända besökare och att aldrig lämna ut kort- eller kontouppgifter över telefon.

Kungälvs kommun bildar bolagskoncern

Beslut i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige beslutade i torsdags att bilda en helägd bolagskoncern för de kommunala bolagen i Kungälv. Så från 1 december 2021 ingår Bokab, Kungälv Energi och Bagahus i en koncern med AB Kongahälla som moderbolag.

Kommunen övar krisledning idag

10 november. Idag den 10 november övar kommunen krisledning tillsammans med räddningstjänst, polisen och andra aktörer. 

Nu rustar vi upp motionsspåren i Fontin

Ökad tillgänglighet. Fontins naturreservat med motionsspår är ett viktigt närströvområde och används av många. Därför rustar vi nu upp 2,5-kilometersspåret och märker om alla slingor. Dessutom skapar vi ett helt nytt uterum som kan användas för träning och undervisning.

En mer rättvis vatten- och avloppstaxa

. Den nya vatten och avloppstaxan förenklas och görs tydligare. Det betyder att fakturan kommer att bli lättare att förstå och taxan blir mer förutsägbar under 2022.

Varningsskyltar ska påminna oss att tömma bilen

Förebygga bilinbrott. Den närmaste tiden kommer över 100 nya skyltar med budskapet ”Töm bilen innan tjuven gör det” att sättas upp på parkeringar runt om i Kungälv. Syftet är att påminna om att inte lämna saker synliga i bilen, för att minska antalet bilinbrott.

Drogförebyggande arbete i skolan

Sök med narkotikahund . I förra årets medborgardialog framkom det att narkotika och missbruk var det som skapade mest otrygghet för medborgarna. Kommunen samverkar med polisen och andra aktörer på olika sätt. En insats i det drogförebyggande arbetet är att söka igenom skollokaler med narkotikahund.

Laddplatser på parkeringen på Hedvigsholmen

36 platser planeras. Kommunen planerar för 36 p-platser med elbilsladdning på Hedvigsholmen i Marstrand, i samband med upprustningen av parkeringen. 28 av dem kommer att vara för boende och åtta platser blir publika platser för besökare.

Nya rekommendationer från 1 november om att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion

Så länge ska du stanna hemma. Folkhälsomynighetens information om hur länge du ska stanna hemma när du är sjuk och när du kan återgå till förskola, skola eller arbete. 

Välkommen till Öppet hus i stadshuset

25 november klockan 14.30-19. Den 25 november klockan 14.30-19.00 öppnar vi stadshuset för alla. Då kan du komma för att möta och diskutera aktuella frågor med Kungälvs kommuns politiker och tjänstepersoner. 

Kärna skola vinnare av utmaningen På egna ben

21 klasser deltog. Vinnare På Egna Ben gick till Kärna skola, klass 6 B. De kammade därmed hem 5000 kr till klasskassan med sina 1874 poäng. Med ett par poängs skillnad gick andrapriset till Kareby skola, klass 6A och på tredje plats kom klass 5C Kärna skola.

Årets julklapp ska stötta det lokala näringslivet

Kungälvsföretag kan ansluta sig. För att stötta Kungälvs näringsliv har Kungälvs kommun beslutat att årets julgåva till de cirka 3700 anställda ska spenderas hos presentkortsanslutna handlare som är verksamma i Kungälvs kommun. Butiker, caféer, restauranger och andra företag som säljer till privatpersoner i Kungälv bjuds in till att ansluta sig till ett digitalt presentkortssystem.

Vaccination mot covid-19 av 12- till 15-åringar i Kungälv

Börjar under vecka 42. Från och med vecka 42 kommer barn och ungdomar i åldern 12 till 15 att erbjudas vaccin mot covid-19 i kommunens skolor. I dagarna får vårdnadshavare hem ett brev med samtyckesblankett och hälsodeklaration, som ska skickas tillbaka till skolan. 

Cykelväg från Fridhem till Trankärr

Trygg väg till den framtida ridskolan. Nu är arbetet igång med att bygga en gång- och cykelväg från Fridhem i Tveten fram till Trankärr.

Nya affärsidéer prövades i Draknästet

Final på Kongahälla center. Idag avgjordes finalen i Draknästet, platsen där gymnasieungdomar med UF-företag möter lokala affärsdrakar för att testa sina affärsidéer. Re-Bake UF stod som vinnare och SHBAG UF och Korken UF kom två och trea. Grattis till alla unga entreprenörer som deltog!

Träffa oss på Kungälvsmässan

14-16 oktober i Mimershallen. Den 14 till 16 oktober är det Kungälvsmässan i Mimershallen. Kungälvs kommun finns på plats i en monter och under dagarna kan du träffa en rad olika verksamheter från kommunen. 

Idrott hela livet är temat på årets idrottskonferens

16 oktober. Den 16 oktober är Kungälvs idrottsföreningar inbjudna till årets stora idrottskonferens. I år med temat Idrott hela livet och huvudtalare är riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Regnvatten i Sparrås idrottshall

Verksamheten är igång igen. Stora regnmängder under flera dagar gjorde att vatten trängde in i Sparrås idrottshall i helgen.

Bokab och kommunen eniga om vägreservatet i Östra Tunge

Byter färdriktning för området. Bokab och Kungälvs kommun har enats om att helt avbryta fortsatt arbete i det så kallade vägreservatet som ligger i Östra Tunge i Ytterby.

Det här gäller från och med den 29 september

Sammanfattning av råd och rekommendationer. Folkhälsomyndigheten har sammanställt vilka råd, föreskrifter och rekommendationer kring covid-19 som gäller från och med den 29 september. 

Demokratistugan rullar in i Västra Götaland

Demokratin 100 år. För att fira att demokratin fyller 100 år turnerar en demokratistuga genom Sverige hela 2021. Den 29 september till den 3 oktober besöker demokratistugan Västra Götaland och bjuder in till ett fullspäckat evenemang med aktiviteter som höjer kunskapen.

Snart öppnar Marstrands bibliotek – och blir meröppet

Öppnar 21 september.

Den 21 september öppnar Marstrands bibliotek efter att ha varit stängt en längre tid. Från den 5 oktober kan du bli meröppet-användare och få tillgång till biblioteket alla dagar klockan 06 till 22.

Carryline och Tempo Diseröd skriver samhällskontrakt

Arbetar för att öka innanförskapet. Två nya företag har skrivit på samhällskontraktet i Kungälv. Det är Carryline och Tempo Diseröd som ansluter sig till de 80-tal organisationer som nu gemensamt arbetar för att öka innanförskapet i Kungälv.

Utökat samarbete med Brottsofferjouren i Storgöteborg

Mer resurser ger kungälvsborna bättre stöd.. Sedan våren 2021 ingår Kungälv i Storgöteborgs Brottsofferjour. Det innebär att vi satsar mer resurser i ett mer långsiktigt arbete för att ge kungälvsborna bättre stöd och information.

Prisutdelning av årets idrottspris och idrottsstipendium

Bodil Björklund och Anton Grankvist. Stort grattis till årets idrottspristagare Bodil Björklund och idrottsstipendiat Anton Grankvist. Priserna delades ut på kommunfullmäktiges möte den 2 september.

Vill du delta i en studie om föräldragrupper och onlinestöd?

För dig som lever med tonåringar. Alla föräldrar, bonusföräldrar eller andra vuxna som lever med tonåringar hemma kan nu anmäla sig till ett forskningsprojekt som leds av Karolinska institutet.

Vaccination på Mimers Hus Gymnasium

Centrumpraktiken erbjuder drop-in. På onsdag och torsdag kommer Centrumpraktiken till Mimers Hus Gymnasium och erbjuder drop-in vaccination mot covid-19. De som ännu inte tagit sin första dos har nu chansen. 

Café Zanzibar och Lunna Golf & Country skriver samhällskontrakt

Öka innanförskapet i Kungälv. Kungälvs kommun hälsar två nya företag välkomna till samhällskontraktet. Café Zanzibar Bed & breakfast Naturresor och Lunna Golf & Country Club ansluter sig därmed till de 80-talet aktörer som arbetar för att öka innanförskapet i Kungälv.

Undersökning om hur det är att leva och bo i Kungälv

Medborgarundersökning. Vad tycker invånarna om Kungälvs kommun? Om skolan, äldreomsorgen, gator, parker och kommunikationer? Hur fungerar kontakten med kommunen? Kungälvsbornas åsikter är värdefulla, därför deltar Kungälvs kommun i SCB:s medborgarundersökning.

Var med och påverka Bohusläns framtid

Leader Södra Bohuslän. Leader Södra Bohuslän som arbetar med lokal utveckling har tagit fram ett förslag till utvecklingsstrategi för de kommande fem åren. 

Kalkning med helikopter i Svartedalens naturområde

Vecka 31 och 32. Under vecka 31-32 kalkas sjöar och våtmarker inom markerat område i Svartedalens naturområde med hjälp av helikopter. 

Fler lättnader i restriktionerna från och med den 15 juli

Omklädningsrummen öppnar igen. Idag tog regeringen beslut om ytterligare lättnader i de nationella restriktionerna. Samtidigt gäller fortfarande att hålla avstånd och vid symptom hålla sig hemma och testa sig.

Rutin för dig som köpt årskort på Marstrandsfärjan till det gamla priset

. Kommunfullmäktige beslutade den förste juli 2021 att sänka priset på årskorten på Marstrandsfärjan. I beslutet står det också att du som köpt årskort för vuxen eller ungdom till den gamla taxan före den 15 juli har du rätt att få tillbaka mellanskillnaden.

Ny taxa för Marstrandsfärjan

Beslut i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige har beslutat om en justerad taxa för Marstrandsfärjan. Taxan gäller från den 15 juli 2021.

Många nya elever till Mimers hus gymnasium

Fjärde mest populära i Göteborgsregionen. Nu är antagningen till gymnasiet klar och till hösten har Mimers hus gymnasium 471 antagna elever. Det gör skolan till den fjärde mest populära bland alla gymnasier i Göteborgsregionen.

Flera restriktioner lättas 1 juli

Gäller från 1 juli. Smittspridningen fortsätter att minska liksom antalet vårdade för covid-19. Den 1 juli förändras restriktioner och smittskyddsåtgärder, det presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten idag den 28 juni. 

Niklas Wallman på Wallmek är årets företagare i Kungälv

Uppskattad global samarbetspartner. Årets företagare i Kungälv är Niklas Wallman på Wallmek. Priset delades ut av Företagarna på plats i Rollsbo under onsdagen. Stort grattis!

Hjälp till att ta pulsen på havet i sommar

Anmäl ovanliga händelser. Länsstyrelsen i Västra Götaland ber alla besökare utmed kusten om hjälp med att rapportera in ovanliga händelser i och runt vattnet.

Bra att leva i Kungälv – plats 13 i Sverige

Undersökning Bäst att leva. Kungälv hamnar i topp bland de kommuner som det är bäst att leva i. Nyhetsmagasinet Fokus sammanställer årligen statistik och jämför Sveriges alla kommuner – i år hamnar Kungälv på plats 13.

Förändringar i kollektivtrafiken den 14 juni

Grön express byter namn och körväg. Den 14 juni byter Västtrafik tidtabell inför sommaren och då sker flera förändringar i kollektivtrafiken för Kungälv. Grön express byter namn till X4 och får Resecentrum som ändstation. Linje 242 kommer att trafikera Ytterby och Ullstorp.

Åsas bageri är årets turismföretag

Det lilla bageriet med stort hjärta. Årets turismföretag i Kungälv är Åsas bageri i Kareby. Priset delades ut av Södra Bohuslän Turism och Kungälvs kommun.

Hjälp till att städa stränder i sommar

En guide för strandstädning. Vill du hjälpa till att hålla stränderna och kusten rena från plast och skräp? Här finns en guide för hur du kan gå tillväga. Med hjälp av strandstädarkartan kan du rapportera att du har städat en plats.

Marknadsplatsen på Kongahälla invigd

Delmål Kongahällaområdet.

Fredagen den 4 juni invigdes Marknadsplatsen på Kongahälla av samhällsbyggnadsrådet Ove Wiktorsson (C). Här ska man kunna anordna marknader där lokala affärer flyttar ut på gatan och möter sina kunder och det finns också gott om plats för exempelvis matvagnar (foodtrucks) med mera. 

Fira nationaldagen med oss!

 play. Fira nationaldagen 6 juni 2021 i Kungälv. Lyssna på nationaldagstalet, upptäck historiska platser i guidefilmerna och lyssna på hyllningarna till Kungälv. 

Ny näringslivsstrateg i Kungälv

Börjar i augusti. I augusti tar Kent Jellmund över rollen som näringslivsstrateg i Kungälvs kommun. Med sin breda erfarenhet från näringslivet och besöksnäringen ska han ta nästa steg i samarbetet mellan kommunen och Kungälvs lokala näringsliv.

Sommarstart inställt även i år

På grund av coronapandemin. Kungälvs kommuns och Trygga ungdomsmiljöers stora skolavslutningsarrangemang som traditionsenligt går av stapeln på skolavslutningskvällen med feststämning, artister och kringarrangemang, ställs in även i år på grund av coronapandemin. 

Nya arbetstillfällen i Kungälv när Leröy bygger nytt

Första spadtaget. Idag togs det första spadtaget för fisk- och skaldjursföretaget Leröys nya grossistanläggning i Kungälv. Det är en nyetablering som kommer att ge Kungälv 100 nya arbetstillfällen när den står klar i april nästa år.

Lättnader i restriktioner för serveringsställen

Gäller från 1 juni. Från den 1 juni sker vissa lättnader i restriktioner för serveringsställen och restauranger. Serveringar får ha öppet till 22.30 och man får sitta fyra personer vid samma bord på serveringar som är en del av en handelsplats.

Mimers kulturhus teater, konsthall och mötesplats öppnar 1 juni

Gäller från 1 juni. Från den 1 juni öppnar Mimers teater, hörsalar och konsthall. Det är fortfarande viktigt att alla aktiviteter ska bedrivas på ett smittsäkert sätt utifrån myndigheternas råd och rekommendationer.

Idrottshallar och -anläggningar öppnar för alla den 1 juni

Gäller från 1 juni. Från den 1 juni öppnar kommunens idrottshallar och idrottsanläggningar för bokningar för alla åldrar. Det är fortfarande viktigt att alla aktiviteter ska bedrivas på ett smittsäkert sätt utifrån myndigheternas råd och rekommendationer.

Mitt Kungälv

#hållbarhemester. I tidningen Mitt Kungälv kan du läsa om tips och förslag för en hållbar hemester. 

Gott omdöme för det lokala företagsklimatet

Undersökning från Svenskt Näringsliv. För tredje året i rad har det samlade omdömet om det lokala företagsklimatet i Kungälv förbättrats, enligt företagarna. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning för 2021.

Så upplever Kungälvs ungdomar pandemin, trygghet, hälsa, skola, fritid, arbete och framtid

Undersökningen LUPP. Mer än var femte elev i åttan upplever att livet har blivit lite eller mycket sämre under pandemin. Det visar ungdomsundersökningen Lupp, vars resultat visar hur Kungälvs åttondeklassare upplever pandemin, trygghet och hälsa, skola, arbete och fritid.

Nytt nätverk gör det drogförebyggande arbetet effektivt

Arbetar med insatser på bred front.. Fler behöver bli medvetna om de drogrelaterade problem som finns i kommunen, vilka effekter droger har, hur tillgängliga de är och vilken hjälp det finns att få. Därför har ett nätverk bildats som arbetar med drogförebyggande insatser på bred front.

Parkeringsförbud införs nattetid vid Vita Fläcken

Mellan 00.00 och 04.00. Från den 21 maj kommer man inte kunna parkera mellan klockan 00.00 och 04.00 på parkeringen Vita Fläcken. Syftet är att minska de störningar som har varit på platsen.

Skärpta regionala rekommendationer förlängs till 6 juni

Fortfarande hög smittspridning. Smittspridningen av covid-19 sjunker i Västra Götaland men minskningen går långsamt. Smittskydd Västra Götaland förlänger därför de skärpta regionala rekommendationerna till och med 6 juni. Samtidigt tas de särskilda råden till skolan bort.

Tillfälligt förbud att vistas på två parkeringar den 22 och 23 maj

Vistelseförbud på två platser. Det kommer att vara förbjudet att vistas på delar av parkeringarna vid McDonalds och vid Jula/Rusta från eftermiddagen den 22 maj och natten till den 23 maj. Årets cruising är inställd men kommunen vill med beslutet undvika att det trots det samlas många människor på dessa platser.

Digital seniordag ska inspirera till att planera för boendet på äldre dar

Tema: Bo bra på äldre dar. Fredagen den 21 maj är det dags för Seniordagen igen. Temat är ”Bo bra på äldre dar” och lyfter vikten av att planera hur man ska bo när man bli gammal. Dagen bjuder bland annat på föreläsningar, filmer från seniorboenden, musikunderhållning och en rundtur i arkitektparet Wingårdhs hus i Äggdal. 

Sex ton skräp vid årets strandstädning

Stort engagemang från Kungälvs föreningar. Otroligt sex ton skräp har städats bort från Kungälvs kuststräcka under april månad. Det är barn, unga, föräldrar och ledare från 36 Kungälvsföreningar som tillsammans har varit ute och städat.

Kungälv förbättrar stadigt sitt företagsklimat

Företagsklimatet i Kungälv har förbättrats – trots coronapandemin. Det framgår av den senaste Insiktsmätningen som visar hur företagen upplever den kommunala servicen. Kungälv är den kommun i Göteborgsregionen som har förbättrat sitt resultat mest sedan mätningen startade 2012.

Avgiftsfri tillsyn av alkoholservering och ansökan av serveringstillstånd

Beslut i kommunfullmäktige. Det blir inga avgifter i år för tillsyn av alkoholservering eller ansökan av serveringstillstånd. Det beslutade kommunfullmäktige på sitt aprilmöte, vilket är samma beslut som i Göteborgs stad.

Tre nya företag till samhällskontraktet

Compass group, Hansson & Söner och Ica Nära Skafferiet. Under våren har tre nya företag anslutit sig till samhällskontraktet och är med på olika sätt för att bidra till ett ökat innanförskap i Kungälv. Det är Compass Group, Hansson & Söner Entreprenad AB och Ica Nära Skafferiet.

Förskolan flyttar från Sparråsskolan till Nordtag

Inför hösten 2022. Under hösten 2022 kommer förskolan på Sparråsskolan att flytta till den nya förskolan i Nordtag som då ska stå klar. Sparråsskolan ska på sikt bli en F-6-skola med plats för fler elever ifrån närområdet.

Varning för falsk hemtjänst

Anmäl misstänkta brott. Vi har fått information om att personer som falskt utger sig vara från kommunens hemtjänst har besökt invånare med eller utan hemtjänst i Kungälv.

Här tecknas nya medborgarlöften

Fokus på att motverka otrygga platser, förebygga narkotikamissbruk samt insatser för att öka trafiksäkerheten.. Den 31 mars undertecknades nya medborgarlöften. Löftet till medborgarna är ett åtagande som polisen och Kungälvs kommun gör till invånarna i kommunen under en bestämd tid. Löftet är utformat som aktiviteter som genomförs i syfte att minska problem som medborgarna berättat om. 

Biljetter till Marstrandsfärjan köper du nu såhär

. Nu lanseras det nya biljettsystemet för Marstrandsfärjan. En hemsida som också kan fungera som en app direkt i din smarta mobiltelefon.

Beslut om förlängd fjärr och distansundervisning för årskurs 7-9

Beslutet gäller till 11 juni,. Från och med fredagen den 2 april 2021 ska årskurs 7-9 i grundskolan, med undantag för grundsärskolan, fortsatt ha delvis fjärr- och distansundervisning. Elever som bedöms ha behov av närundervisning undantas. Beslutet gäller till och med den 11 juni 2021 och omprövas kontinuerligt.

Mimers hus blev årets UF-skola

Tog hem förstapriset i tuff konkurrens.. Den 18e mars utsågs vinnarna i UF-företagarna i en digital livesändningen från Studio Gothia. Årets skola tog hem priset i tuffast möjliga konkurrens där alla övriga nominerade skolor kom på delad andra plats. Grattis säger vi till Mimers hus.

Fortsatt stor smittspridning i Kungälv

207 nya fall under vecka 10. Under vecka 10 konstaterades 207 nya fall av covid-19 i Kungälv, vilket är en ökning jämfört med veckan före. 

Val till förskoleklass och årskurs 7 för läsår 2021/2022 är klart

Vårdnadshavare har fått e-post eller brev.. Du som är vårdnadshavare till barn som är folkbokfört i Kungälv och ska börja förskoleklass eller årskurs 7 till hösten har nu fått e-post eller brev med information om vilken skolplacering barnet fått. 

Hög smittspridning i Kungälv vecka 8

Antalet nya fall ökade vecka 8. De är ett allvarligt läge med hög smittspridning i Kungälv. Under förra veckan ökade antalet nya fall av covid-19 i Kungälv.

Uppdateringar för minskad smittspridning i restaurangmiljöer

Gäller från den 1 mars. Nu vidtas ännu fler åtgärder för att bromsa smittspridningen av covid-19 i Sverige. Det handlar om ytterligare krav på skärpt säkerhet i restaurangmiljöer. De uppdaterade reglerna gäller från den 1 mars 2021 till och med den 11 april 2021.

Delvis distansundervisning för högstadiet och gymnasiet från 1 mars

Nya beslut.

Från och med måndag den 1 mars återgår eleverna i årskurs 7–9 och gymnasiet till delvis distansundervisning. Det innebär att undervisningen kommer att ske både på plats i skolan och på distans, på samma sätt som före sportlovet. 

Hundparken öppen igen

För mycket lera. Den nya hundparken som ligger intill Skarpe Nord har varit tillfälligt stängd på grund av för mycket lera men är nu öppen igen.

Förskolan Iskällan stänger

Förhindrar ytterligare smittspridning.. På grund av smittspridning av covid-19 stänger Kungälvs kommun Iskällans förskola från den 22 februari till och med 26 februari.

Nya regionala rekommendationer i Västra Götaland

Åter en ökning av antalet nya fall.. Spridningen av covid-19 har åter börjat öka i Västra Götaland. Därför inför nu smittskyddsläkaren rekommendationer som gäller omgående. Det handlar bland annat om munskydd i kollektivtrafik och vissa inomhusmiljöer, samt distansundervisning i gymnasieskolan.

Förslag om extrapengar till kommunens anställda

Som tack för insatser under pandemin.. Kommunstyrelsen tar 17 februari ställning till förslag om extrapengar för det covid-19 inneburit för kommunens anställda. Pandemin påverkar kommunens medarbetares vardag, både på arbetet och hemma. Som ett tack för stora insatser vill Kungälvs kommun ge en engångsutbetalning till medarbetarna.

Pilotprojekt med frivilliga snabbtest på Ranrikegården

Stoppa smittspridning. Nu inleder Kungälvs kommun och Centrumpraktiken ett pilotprojekt med att införa frivilliga snabbtester för covid-19 på Ranrikegården för att stoppa smittspridning.

Är du redo att rädda någons liv?

Gratis webbföreläsning. Hjärt-lungräddning känner många till men psykisk livräddning är mindre välkänt. Nu har du chansen att se en gratis webbföreläsning som kan hjälpa dig att rädda livet på den som mår psykiskt dåligt.

Ökad smittspridning i Kungälv under vecka 5

Följ myndigheternas allmänna råd. Under vecka 5 rapporterade Västra Götalandsregionen om 216 nya fall av covid-19 i Kungälv och det är en ökning jämfört med föregående veckor.
- Det enda som kan stoppa en uppgång är att vi alla gör allt vi kan för att följa råden. Det som spelar störst roll är hur mycket kontakter vi har, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Delvis distansundervisning fortsätter för högstadieelever

Gäller 22 februari-5 mars. Efter sportlovet fortsätter årskurs 7–9 på Munkegärdeskolan, Thorildskolan och Ytterbyskolan med delvis distans- och fjärrundervisning. Beslutet gäller från den 22 februari och till och med den 5 mars.

Idrottshallar och fritidsgårdar öppnar för äldre ungdomar

Från 9 februari. Efter regeringens förlängda restriktioner till kommuner om att hålla icke nödvändig verksamhet stängd kommer flera verksamheter inom idrott och fritid fortsatt vara stängda i Kungälvs kommun. Undantaget är idrotts- och fritidsaktiviteter som nu öppnar även för 16–19-åringar.

Seniorlinjen – ett initiativ för att bryta äldres isolering

Stöd till äldre. Äldre är kanske den grupp som har drabbats hårdast av coronapandemins restriktioner och riskerar ofrivillig ensamhet. Med nystartade Seniorlinjen erbjuds äldre ett enkelt sätt att bryta isoleringen, få hjälp med digital teknik och ha en trevlig pratstund med en medmänniska.

Digitala föreläsningar för barn- och ungdomsledare

Anneli Östberg 23 februari. Covid-19 har inverkan på barn- och ungdomars deltagande i föreningslivet. Ledarkraft vill stötta och ge energi till alla ni barn- och ungdomsledare i Kungälvs kommun. Ledarkraft bjuder in barn- och ungdomsledare i Kungälv till tre digitala föreläsningar. Först ut är Anneli Östberg den 23 februari, sen kommer Jim Thuresson och Mia Börjesson. 

Extrapengar till kommunens anställda för goda insatser under coronaåret 2020

Beslut i KS 17 februari. Kommunstyrelsen kommer inom kort få ta ställning till ett förslag att kommunen betalar ut extrapengar för det covid-19 inneburit för kommunens anställda.

Stadsfinal i kockduellen på Mimers hus gymnasium

Matlagningstävling. Den 10 februari är det stadsfinal i kockduellen för högstadieelever på Mimers hus gymnasium. Då möts elever från Thorildskolan och Ytterbyskolan i en matlagningstävling där maten ska bedömas av en professionell jury.

Detta gäller för kommunala verksamheter från 25 januari

Beslut efter nationella rekommendationer. Vid en pressträff den 21 januari lämnade regeringen besked om ytterligare förlängningar av nationella restriktioner. Detta innebär flera olika åtgärder för skolor, idrotts- och fritidsaktiviteter för barn och unga samt bibliotek i Kungälvs kommun.

Lämna synpunkter på näringslivsstrategi

Remiss. Näringsliv, politiker och kommunens tjänstemän har arbetat för att ta fram en gemensam näringslivsstrategi, under ledning av Västsvenska Handelskammaren. Målet är att bli en ledande näringslivskommun i Sverige.

GE Bäst Services och Vikingagrillen till Samhällskontraktet

Öka innanförskapet. Två nya aktörer har anslutit sig till Kungälvs arbete med samhällskontraktet under januari – GE Bäst Services och Vikingagrillen. De har sällskap med över 80 andra aktörer som arbetar tillsammans för att öka innanförskapet i Kungälv.

Distansundervisning för elever i årskurs 7–9

Gäller från 11-24 januari.

Från den 11 januari går årskurs 7–9 på Munkegärdeskolan, Thorildskolan och Ytterbyskolan över till distansundervisning. Det gäller fram till den 24 januari 2021.

Max fyra i sällskap på serveringsställen

Åtgärder för att minska trängsel. Den som driver ett serveringsställe ska fortsatt genomföra lämpliga åtgärder för att trängsel ska undvikas på de inom- och utomhusytor som besökare har tillträde till.

Information till dig som har hemtjänst

7-dagarsregeln slopas temporärt.. Den så kallade 7-dagarsregeln slopas temporärt. Det innebär att du kan få avdrag på hemtjänstfakturan om du meddelar dagen innan.

Kommunen öppnar utomhusanläggningar för föreningar

Gäller Skarpe Nord och fotbollsplaner.

Kungälv kommun öppnar utomhusanläggningar för föreningsverksamhet, efter att Folkhälsomyndigheten har lämnat förtydligande om att träning på utomhusanläggningar kan fortsätta om det kan ske på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt.

Hundpark byggs i närheten av Skarpe Nord

I närheten av Skarpe Nord. Tanken med en hundpark är att man ska kunna släppa sin hund fri. Hunden ska kunna leka och umgås med andra hundar men också med husse och matte på ett mer fritt men samtidigt säkert sätt.

Beslut om stängning av kommunala verksamheter

Efter regeringens nya restriktioner.

Regeringen har vid en pressträff på fredagseftermiddagen presenterat ytterligare nationella restriktioner för att minska smittspridning. All verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och inte är nödvändig bör omedelbart stängas ned fram till den 24 januari. Med anledning av dessa stänger nu Kungälvs kommun flera olika verksamheter.

Läs om Kungälvs utveckling i tidningen Kungälv

Kungälv växer.

Under veckan skickar Kungälvs kommun ut tidningen om hur Kungälv kommer att utvecklas de kommande åren. Kungälv finns i en expansiv region och kommunen växer. Tidningen är ett samarbete mellan kommunen och näringslivet och berättar om oss idag och vart vi är på väg.

Trekungagymnasiet stänger tidigare

Stänger 17 december. Trekungagymnasiet stänger den 17 december på grund av att många i personalen är frånvarande.

Kungälvs kommun tar över persontrafiken på färjan mellan Koön och Marstrandsön

Från 1 januari 2021. Kungälvs kommun tar över ansvaret för persontrafiken på färjan mellan Koön och Marstrandsön från den 1 januari 2021.

Nya allmänna nationella råd från 14 december

Allvarligt läge. Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i Västra Götaland. De nya råden innebär att vi får fira jul och nyår med en mindre krets av människor.

Utökad samverkan med Vuxen på stan

Idéburet offentligt partnerskap. Kommunen stärker sitt samarbete med organisationen Vuxen på stan genom att teckna ett idéburet offentligt partnerskap med dem. Målet är att öka tryggheten i Kungälv.

Sandbackaskolan öppnar delvis

Från och med måndag 7/12 öppnar åter delar av skolan.. Måndagen den 7/12 öppnar skolan upp vissa delar. De berörda delarna är förskoleklassen och förskoleklassens fritids, årskurs 1 och Årskurs 1 fritids samt grundsärskolan.

Mimers Hus Gymnasium går över till distansundervisning från 7 december

Gäller alla årskurser.

Från den 7 december går Mimers Hus Gymnasium över till distansundervisning enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Det gäller fram till den 24 januari 2021.

Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Barn i för- och grundskola.

Även yngre barn och elever i för- och grundskolan som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma, precis som äldre elever rekommenderas att göra. Folkhälsomyndigheten förändrar nu rekommendationerna så att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet.

Årskurs F-3 och grundsärskolan på Sandbackaskolan stängs tills vidare

Från måndag 30 november. Från måndag den 30 november stänger Kungälvs kommun även årskurs 1-3 med tillhörande fritidshem på Sandbackaskolan, på grund av brist på personal. Det innebär att årskurserna F-3, grundsärskolan och fritidshemmen på Sandbackaskolan kommer att vara stängda tills vidare. Eleverna i årskurs 4-6 har distansundervisning.  

Ny rekommendation om lämning och hämtning av barn vid förskola

Från Smittskydd Västra Götaland.

Om någon i hushållet har bekräftad covid-19 rekommenderas, så långt det är möjligt, att barn inte lämnas på förskolan under den period det finns smittsamma personer i hushållet. Så är den nya rekommendationen från Smittskydd Västra Götaland som publicerades den 26 november.

Vi slutar ta emot farligt avfall från företagare och föreningar

Gäller alltså inte privatpersoner. Från den 1 december 2020 slutar Kungälvs kommun ta emot farligt avfall från företag och föreningar på alla våra återvinningscentraler. Anledningen är en ny lag om spårbarhet av farligt avfall som trädde i kraft tidigare i år. Den nya lagen påverkar inte privatpersoner.

Grundsärskolan på Sandbackaskolan stänger

Fortsatt smittspridning på skolan. Från torsdag den 26 november stänger grundsärskolan med tillhörande fritidshem på Sandbackaskolan, på grund av ökad smittspridning bland skolans personal. Sedan tidigare har förskoleklasserna med tillhörande fritidshem stängt och eleverna i årskurs 4-6 har distansundervisning.

Publikgräns på 8 personer i Västra Götaland från 24 november

Gäller sammankomster och tillställningar. Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Detta gäller även om deltagarna sitter med behörigt avstånd till varandra. Enda undantaget är begravningar. Beslutet gäller från och med den 24 november.

Kampanj för att stärka arbetet mot våld i nära relationer

Tillsammans mot våld.

I november lanseras kampanjen Tillsammans mot våld. Satsningen är en del av Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelsernas nationella kampanj med syfte att uppmärksamma och stärka arbetet mot våld i nära relationer.

Distansundervisning för årskurs 4 till 6 på Sandbackaskolan

Från måndag 23 november.

Från måndag den 23 november övergår eleverna i årskurs 4, 5 och 6 på Sandbackaskolan till distansundervisning, på grund av ökad smittspridning av covid-19 bland skolans personal. Sedan den 20 november och fram till den 30 november är de två förskoleklasserna och ett fritidshem stängda.

Kungälvs kommun stänger del av grundskola och fritidshem

På grund av smittspridning. På grund av smittspridning av covid-19 stänger Kungälvs kommun två förskoleklasser och fritidshemmet Måsen vid Sandbackaskolan från den 20 november och fram till och med den 30 november. 

Förbud mot alkoholförsäljning från klockan 22

Från den 20 november. För att förhindra ökad smittspridning av coronaviruset har regeringen beslutat att alkoholförsäljning ska förbjudas på bland annat restauranger och barer mellan klockan 22.00 och 11.00. Förbudet börjar gälla den 20 november och gäller till och med februari 2021. 

Skärpta råd förlängs i Västra Götaland

Sitautionen allvarlig. Folkhälsomyndigheten har i dag tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att förlänga de skärpa råden i Västra Götaland.

Hur många får samlas i en grupp?

Begränsningar för allmänna sammankomster. Smittspridningen av covid-19 har under hösten ökat kraftigt och läget i Sverige är nu mycket allvarligt. Att begränsa antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är ett verktyg för att motverka fortsatt smittspridning. Det finns allmänna råd för alla som vistas i Västra Götaland. Det finns också allmänna råd för serveringsställen som begränsar antalet sittande vid ett bord.

Detta gäller för barn på förskolan under pandemin

Riktlinjer för förskolan. Kungälvs kommun får många frågor från vårdnadshavare om riktlinjerna för barn på förskolan och vad som gäller vid lämning och hämtning av barn på förskolan i dessa tider. Här försöker vi förklara.

Registrera fynd av paraffinklumpar

Har du hittat paraffinklumpar i Kungälv?. De senaste veckorna har man hittat små vita klumpar av paraffin i Oslofjorden och längs med Bohuskusten. De kommer troligen från ett fartyg som har sköljt sina tankar.

Uppdaterade regler för restauranger och andra serveringsställen

Gäller från 3 november. Nu vidtas ännu fler åtgärder för att bromsa takten i spridningen av covid-19 i Sverige. Det handlar om ytterligare krav på skärpt säkerhet i restaurangmiljöer. De uppdaterade reglerna gäller från och med den 3 november 2020.

Platsen för ny skola i Kode utreds

Läs om arbetet som pågår. Kungälvs kommun vill bygga en ny grundskola i Kode för elever i förskoleklass till årskurs 6. Än är det inte klart vart skolan kommer att ligga. I dagsläget pågår en lokaliseringsstudie för tre platser och arbete med en detaljplan för en plats. För att skolan ska bli klar i tid pågår detta samtidigt. Här kan du läsa om arbetet som pågår och hur du kan påverka processen.

Nya parkeringsappar i kommunen

Tre appar att välja på. Från och med den första november kan du välja mellan tre appar för att betala på kommunala parkeringar.

Skärpta råd och fortsatt publikbegränsning till 50 personer i Västra Götaland

Beslut från Folkhälsomyndgheten och Smittskydd Västra Götaland 29 oktober. Utvecklingen går åt fel håll. Nu måste vi verkligen hjälpas åt att stoppa smittspridningen! Därför har Folkhälsomyndigheten idag, i samråd med länets smittskyddsläkare, beslutat att skärpa råden i Västra Götaland. Samtidigt har Länsstyrelsen beslutat att publiktaket på maximalt 50 personer ska fortsätta gälla i vårt län.

Förslag till biljetter och taxa på Marstrandsfärjan

Beslut i kommunfullmäktige i november. Nu finns ett förslag till biljetter och priser för resor med Marstrandsfärjan, om Kungälvs kommun tar över befogenheten för färjan vid årsskiftet. Förslaget bygger på Västtrafiks biljettsortiment. Biljettintäkterna ska också täcka kommunens kostnader för färjan. Kommunfullmäktige tar upp ärendet den 5 november. 

Kommunen fick pris för tillgängligt ledstråk på Västra Gatan

På Vita käppens dag. Idag på Vita käppens dag fick Kungälvs kommun ta emot ett tillgänglighetspris för ledstråket på Västra Gatan. Det är Synskadades Riksförbund Bohuslän som för första gången delar ut priset. 

Kockduellen för högstadieelever

Ytterbyskolan och Thorildskolan. I höst kommer högstadieelever på Ytterbyskolan och Thorildskolan att tävla i matlagning i Kockduellen, en tävling som ska locka fler elever till restaurang- och livsmedelsprogrammet. 

Gymnasieelever med UF-företag möter affärsdrakar

Draknästet på Mimers Hus Gymnasium. Den 14 oktober får gymnasieelever med UF-företag på Mimers Hus Gymnasium sina affärsidéer granskade och utmanade av professionella affärsdrakar från det lokala näringslivet. 

Gång- och cykelvägen mellan Stället och Risby är klar

Öppnar 9 oktober. Den 9 oktober är gång- och cykelvägen längs med Marstrandsvägen väg 168 mellan Stället och Risby klar. Sträckan som är cirka 4,6 kilometer är en viktig del för att kunna cykla mellan Kungälv och Marstrand.  

Företagen nöjda med kommunens upphandlingar

Nytt område i Insikt. I år har Kungälvs kommun börjat mäta hur nöjda företagen är som är i kontakt med oss för upphandlingar. Ett halvår in i mätningen visar resultaten att företag som lämnat anbud är väldigt nöjda med både kommunens bemötande och underlag.

Enkät om ungas livssituation i Kungälv

LUPP 2020. Hur ser ungas livssituation ut i Kungälv? Nu startar ungdomsenkäten LUPP där alla ungdomar i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet bjuds in att svara på frågor om hur de har det. 

Plats för motorintresserade på parkeringen vid Folkets park

Parkeringen vid Folkets park. Kommunen har ställt i ordning en plats på parkeringen vid Folkets park där motorburna ungdomar kan träffas. På platsen finns bänkar, bord och papperskorgar.

Fixa din cykel inför höstsäsongen

Gratis cykelservice. Fixa din cykel inför höstsäsongen. Vi erbjuder gratis cykelservice den 6 oktober klockan 15-19 i Västra parken. 

Säkra besök på kommunens äldreboenden

Från den 1 oktober är det inte längre besöksförbud på kommunens äldreboenden. Vi är måna om att besöken kan göras på ett säkert sätt, därför finns det rutiner för hur besöken ska gå till. 

Kungälv i topp i rankingar

Robust och hållbart. Under den senaste veckan har Kungälv hamnat i topp i två olika rankingar. I den ena gäller det kommunens arbete med Agenda 2030 och den andra visar att Kungälv är robust och väl rustat för kris.

Töm säcken på återvinningsstationerna

Nya regler införs i höst. Från och med den 1 oktober ska alla säckar tömmas i containrarna på våra återvinningscentraler. Anledningen är att vi vill att mer ska kunna återvinnas och återbrukas och mindre ska eldas upp.

Mätning av företagsklimatet i Kungälv

Kungälv på plats 215. Svenskt Näringsliv har presenterat sin årliga undersökning som mäter företagsklimatet i svenska kommuner. Kungälv hamnar på plats 215, vilket är en försämring jämfört med förra året.

Näringslivsstrategi på väg till beslut

Kommun och näringsliv tillsammans. Under ett års tid har näringsliv, politiker och kommunens tjänstemän arbetat för att ta fram en gemensam näringslivsstrategi, under ledning av Västsvenska Handelskammaren. Målet är att bli en ledande näringslivskommun i Sverige.

Kommunen positiv till att ta över Marstrandsfärjan

Lämnat förfrågan till Västtrafik. Kommunstyrelsen ställer sig positiva till att fortsätta att utreda om kommunen ska ta över hela ansvaret för Marstrandsfärjan. Idag beslutade kommunstyrelsen att lämna in en formell förfrågan till Västtrafik. 

Handeln i Kungälv ökar mest i landet

Ökade med 18% förra året. Under 2019 var Kungälv den kommun där handeln ökade mest i hela Sverige. Det visar HUI:s årliga undersökning. Medan handeln ökade med 3,3 % i hela landet, så ökade den totala handeln i Kungälv med 18 %. 

Hela Kungälvskusten städad under året

 play. 7,2 ton – så mycket skräp har föreningar, privatpersoner och Kungälvs kommuns miljölag tillsammans tagit hand om i sin strandstädning av öar och stränder under året. Hela Kungälvs kust är städad i år. Feja, kommunens nya strandstädarbåt, har underlättat kommunens städning. 

Två nya företag undertecknar samhällskontraktet

Nu har även Sysport AB och City Gross undertecknat samhällskontraktet.. Sysport och City Gross, undertecknade samhällskontraktet 26 augusti. Det är nu över 80 företag, föreningar och myndigheter som tillsammans jobbar för ett bättre Kungälv och för att öka innanförskapet.

Stort engagemang för ny skola i Kode

Nästan 600 svar. Vilken är den lämpligaste platsen för Kode nya skola? Den frågan engagerade många Kodebor under sommaren då närmare 600 svar lämnades i enkäten på kommunens webbplats. Kommunen vill rikta ett stort tack till alla som har engagerat sig!

Utredning om framtida drift av Marstrandsfärjan

Dialog mellan kommunen och Västtrafik. Hösten ändrade Västtrafik sin zonindelning och införde nytt biljettsortiment. Därför ser Kungälvs kommun och Västtrafik över den framtida driften av Marstrandsfärjan.

Begränsad framkomlighet på Karebyvägen

Breddning ska göra Gång- och cykelbanan mer trafiksäker.  Breddning av gång-och cykelbana ger begränsad framkomlighet under hösten 2020.

Råd för minskad smittspridning vid skolstart

Fyra tips till eleverna. De närmsta veckorna startar skolornas hösttermin och många elever träffas igen på plats. För att undvika en ökad spridning av covid-19 uppmanar Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen, tillsammans med Kungälvs kommun, alla elever till försiktighet och att följa rekommendationerna för minskad smittspridning.

Semestra hemma i år – Semester i Kungälvs kommun

Kungälv har mycket att erbjuda. Kungälv har så mycket att erbjuda. Semstra hemma i år och upptäck ditt eget närområde. I kommunens  "hemesterkarta" har vi samlat aktiviteter och utflyktsmål som kommunen ansvarar för. Det är alltså kommunala verksamheter som vi i de flesta fall redan sen tidigare har information om på hemsidan men som här har samlats i en och samma karta. För att det ska bli enkelt för dig som planerar att hemestra i år. Om du öppnar kartan i ett eget fönster så kan du även lägga till fler lager beroende på vad du är intresserad av. 

Årets företagare 2020 är Oscar Medtec

Familjeföretag fick priset. Det var ett stolt syskonpar, VD Fredric Ericson och marknadschef/vice VD Linda Ericson på Oscar Medtec, grundat 1967 som tog emot priset Årets Företagare i Kungälv 2020.

Vilken är lämpligaste platsen för Kode nya skola?

Tyck till om fyra platser. Det behövs en ny grundskola i Kode, för elever i förskoleklass till årskurs 6. Förhoppningen är att den nya skolan ska ersätta skolverksamheten på befintliga Kode skola och Tunge skola och förhoppningsvis vara klar till år 2023. Nu kan du tycka till om platsen för den kommande skolan genom att fylla i formuläret. 

Idrottens Second Hand skrev på samhällskontraktet

Öka innanförskapet i samhället. Idag ställde sig ytterligare en förening bakom samhällskontraktet med Kungälvs kommun när Idrottens Second Hand som drivs av IK Kongahälla skrev på. Tillsammans vill kommunen och alla som är med arbeta för att öka innanförskapet i samhället.

Gång- och cykelvägen mellan Kareby och Kode är klar

Ökad trafiksäkerhet. Du vet väl om att den nya gång- och cykelvägen mellan Kareby och Kode är klar? Det innebär att du kan gå eller cykla mellan Kungälvs centrum och Kode. Eller varför inte cykla för att bada i Ingetorpssjön?

Utdelning av årets idrottspris och idrottsstipendium

Prisas för fina idrottsinsatser. Årets idrottspris och idrottsstipendium har delats ut till Göran Svensson och Hanna Andersson i Rådmansparken under festliga former. 

Var försiktig när du grillar och eldar

Avrådan men inte förbud. Det är väldigt torrt i Kungälv och Ale kommun just nu och därför bör du varken elda eller grilla om det inte kan göras på ett säkert sätt. Vid byvind avråder vi dig helt från att elda och grilla.

Marstrands gästhamn får Blå flagg

Uppfyller krav på säkerhet och miljö. I år hissas Blå flagg i Marstrands gästhamn, vilket visar att hamnen uppfyller ett antal kriterier inom områdena vattenkvalitet, säkerhet och service, miljöutbildning samt information.

Webbinarium om Kungälvs näringsliv

Effekterna av corona på Kungälvs näringsliv. I veckan ordnade Kungälvs kommun ett webbsänt seminarium om coronapandemins effekter på Kungälvs näringsliv för alla företagare i Kungälv. Ett 80-tal företagare deltog och fick ta del av information från kommunen, Arbetsförmedlingen och Business Region Göteborg.

Planprogram för Dammbergen i Ullstorp

Beslut i kommunstyrelsen 13 maj.

Kommunstyrelsen beslutade i onsdags att påbörja ett planprogram för ett område i Ullstorp, där de tidigare gett positivt planbesked till det kommunala bolaget Bokab som vill bygga bostäder i området. De gav också positivt planbesked till Veidekke för bostäder. Här beskriver vi hur planarbetet går till och vad ett planprogram innebär. 

Kärleksstigen blir mer tillgänglig!

Gångvägen upp till Kärleksstigen avstängd från den 18 maj till den 29 juni . Slingerstigen som leder från Västra gatan upp till Kärleksstigen rustas upp. 

Drönare larmas ut med hjärtstartare

Kungälv pilot i klinisk studie. Under perioden 1 maj till den 30 september 2020 placeras 3 drönarsystem ut i hangarer i Kungälv, Torslanda samt i Fiskebäck. Drönaren är utrustad med hjärtstartare, transponder, fallskärm, GPS och med väl beprövad mjukvara att undvika hinder. Projektet är en klinisk forskningsstudie vid Karolinska Institutet.

Bäst i Göteborgsregionen på bygglov enligt företagarna

Resultat från Insikt 2019. Företagare som har varit i kontakt med Kungälvs kommun är nöjda med kommunens service, framförallt inom bygglov, markupplåtelse, brandskydd och livsmedelskontroll. Det visar mätningen Insikt som Sveriges kommuner och regioner (SKR) har gjort.

Samhällsspridning av coronavirus – följ myndigheternas råd

Allas ansvar att hindra spridningen av covid-19. Smittspridningen av coronaviruset pågår i hela vårt samhälle och det gäller även i Kungälv. Kungälvs kommun får många frågor från oroliga vårdnadshavare, anhöriga, medarbetare och invånare om smitta i våra verksamheter. Det viktigaste vi alla kan göra är att noga följa Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer. 

Studentfirande i Göteborgsregionen inställt

Inget traditionellt studentfirande i år. De kommunala gymnasieskolorna i Göteborgsregionen (GR), där Kungälv ingår, ställer in allt traditionellt studentfirande i form av utspring och stora samlingar på skolgården i skolornas regi. Utbildningscheferna med ansvar för de kommunala gymnasieskolorna i GR har gemensamt fattat detta beslut.

Produktionen av dricksvatten fortsätter som vanligt

Ingen brist på nödvändiga kemikalier.

 – Vi har varit i kontakt med våra leverantörer av kemikalier som behövs i processen. Det finns i dagsläget ingen brist på kemikalier, det säger Andrew Holms som är processingenjör på Kungälvs vattenverk.

Kungälvs kust städas av föreningar

36 föreningar och lag är med. Nu har startskottet gått för Städa Sveriges Städa Kust-projekt med städning från Strömstad till Höganäs. I Kungälv är det 36 föreningar och lag som plockar skräp längs med kusten.

Mer skyddsutrustning på väg

Inga smittade på kommunens boende. Spridningen av coronaviruset har gjort att det har varit brist på skyddsutrustning. Nu har Kungälvs kommun fått handsprit, skyddsvisir och skyddskläder.

Markstabiliteten i sydvästra Aröd behöver utredas

Kommunen rekommenderar förbud mot tung trafik. Under förberedelserna inför utbyggnaden av kommunalt VA till västra Aröd har det uppstått frågetecken kring markstabiliteten.  Detta gäller marken på båda sidor om Södra Arödsvägen där den följer havet.

Här tecknas nya medborgarlöften

Så ska kommunen bli ännu tryggare. Löftet till medborgarna är ett åtagande som polisen och Kungälvs kommun gör till invånarna i kommunen under ett år. Löftet är utformat som konkreta aktiviteter som genomförs i syfte att skapa trygghet.

Hjälp med inköp för dig som är i riskgrupp

FRG och kommunen samordnar stöd. Frivilliga resursgruppen och Kungälvs kommun samordnar hjälp för dig som inte själv, eller med hjälp av närstående, kan göra inköp av livsmedel och hämta ut mediciner. Vi gör det tillsammans med föreningar, kyrkor och lokala handlare.

Kungälvs kommuns stödåtgärder för företagare med anledning av coronavirusets effekter

Till små och medelstora företag.. Effekterna av coronaviruset och covid-19 är omfattande för närings- och föreningslivet, inte minst för besöksnäringen och handeln. Därför inför Kungälvs kommun olika åtgärder för att underlätta för de lokala företagen. Åtgärderna riktar sig i första hand till små och medelstora företag i de branscher som är mest drabbade just nu. Det handlar dels om att bidra till att förbättra företagens betalningsförmåga, dels om att bidra till ökad försäljning. 

Båtägare med miljöintresse sökes!

Xrf-mätning av båtar.

Inför båtsäsongen 2020 planeras för att en borsttvätt för båtar ska installeras inom kommunen. Vi erbjuder båtägare som vill verka för en mer miljövänlig båthantering att göra en XRF-mätning på sin båt. De som har gjort mätningen har sedan möjlighet att använda borsttvätten, och helt slippa att måla sin båt.

Säkerställande av långsiktigt uthållig beslutskapacitet med anledning av Covid-19

Politisk enighet i en oviss tid.

Politisk enighet i en oviss tid och minskat antal ledamöter i kommunfullmäktige fram till juni. 

Har du en idé på aktivitet som ni vill genomföra i Kungälvs kommun?

Föreningar och andra aktörer kan söka 30.000 kronor av Leader Södra Bohuslän. Det är nu möjligt för föreningar och andra aktörer att söka upp till 30 000 kronor för att genomföra mindre projekt eller aktiviteter. De får gärna genomföras av eller gynna ungdomar.

Kommunen på företagsbesök

Stilkonfektion, Berlex, Björröds ägg och Kode Marin och Maskin.. I veckan besökte politiker och tjänstemän fyra företag i kommunen: Stilkonfektion, Berlex, Björröds ägg och Kode Marin och Maskin.

Kungälv övar totalförsvar tillsammans med resten av Sverige

Sveriges totalförsvar ska stärkas. Sveriges totalförsvar ska stärkas. Totalförsvaret består av civilt och militärt försvar. Det är samhället tillsammans – kommuner och regioner, myndigheter och näringsliv, frivilligorganisationer och privatpersoner – som är vårt totalförsvar.

GR:s förbundsstyrelse i Kungälv

Verkar för samarbete mellan kommunerna. Den 21 februari hade Kungälvs kommun besök av Göteborgsregionens förbundsstyrelse som hade sitt sammanträde i Kungälvs stadshus. 

Kvarnen i Kungälv skadades i stormen

Området är nu avspärrat och byggnaden kontrolleras.. Stormen Ciaras vindbyar orsakade att en av vingarna på kvarnen blåste sönder. Området är nu avspärrat och byggnaden kontrolleras.

Detaljplan påbörjad för ny skola i Kode

Plan för en ny, modern skola i Kode. Kungälvs kommun har inlett arbetet med en detaljplan för en ny skola i Kode. Förhoppningen är att den nya skolan ska ersätta skolverksamheten på befintliga Kode skola och Tunge skola för elever F-6 år 2023. Detaljplanen innehåller en skolbyggnad inklusive idrottshall, skolbibliotek och skolgård. 

Informationen är flyttad

Om Kungälvs kommuns arbete. Om Kungälvs kommuns arbete

Inget förbud eller föreläggande mot Sandbackaskolan

Arbetsmiljöverkets beslut. Arbetsmiljöverket beslutar att inte meddela ett förbud eller föreläggande mot Sandbackaskolan i Kungälvs kommun. Det är Lärarförbundet som tidigare i en skrivelse till Arbetsmiljöverket begärt att arbetsgivaren omedelbart ska säkra att hot och våld mot anställda och elever upphör. 

Nya riktlinjer för skolskjuts och elevresor

Läs om förändringar i riktlinjerna. Kungälvs kommun har beslutat om nya riktlinjer för skolskjuts och elevresor. Riktlinjerna innehåller två större förändringar som du kan läsa om här.

Marstrands havshotell skriver samhällskontrakt

Öka innanförskapet. Den 24 januari undertecknar Marstrands havshotell samhällskontraktet och vill tillsammans med de övriga 80 aktörerna arbeta för att öka innanförskapet i samhället. Det är nu 80 företag, föreningar och myndigheter som är med och arbetar för ett socialt hållbart Kungälv inom samhällskontraktet.

Så lämnar du tillbaka ditt trygghetslarm

Ny rutin. När du vill lämna tillbaka ett trygghetslarm ska du ringa till trygghetslarmets planerare och komma överens om en dag.

Kommunfullmäktige beslutade om VA-taxa för 2020

Gäller från 1 januari 2020. Den 19 december beslutade kommunfullmäktige om ny VA-taxa och inkopplingsavgift för 2020. Här kan du ta del av beslutet och presentationsunderlaget som visades på mötet.

Fler ska betala hela den fasta delen av brukningsavgiften

Efter beslut i kommunfullmäktige. Omkring 2000 fastighetsägare som får sitt kommunala vatten och avlopp via en VA-förening utanför verksamhetsområde* kommer från och med årsskiftet att få betala en hel fast avgift per fastighet. Detta bestämde kommunfullmäktige på sitt möte den 7 november.

Nya gång- och cykelbanor på Tvetgatan och Utmarksvägen

Gå och cykla säkert. Nu är två nya kombinerade gång- och cykelbanor klara i Kungälv. Den ena går längs en del av Tvetgatan och den andra längs med Utmarksvägens södra del. 

Fortsatt förbud att vistas i skredområdet i Kungälvs kommun

Beslut från Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har beslutat om fortsatt tillträdesförbud vid det skreddrabbade området i Bastevik, norr om Lökeberg i Kungälvs kommun. Det är fortfarande farligt att vistas i området, även efter att räddningsinsatsen avslutas. Marken är instabil och det finns risk för nya skred. Vi uppmanar allmänheten att respektera avspärrningarna.

Med anledning av skredet i Lökeberg

Följ utvecklingen här. Ett jordskred inträffade den 13 november cirka 600 meter väster om Lökebergs badplats. Området är avspärrat och Räddninstjänsten uppmanar alla att respektera dessa avspärrningarna. På denna sida kan du följa informationen om händelsen. 

Kommunen hoppas på fler anbud från lokala företag

Upphandlingsträff med företagare. Det är många lokala Kungälvsföretag som är nyfikna på hur de kan bli leverantörer till Kungälvs kommun. Närmare 30 företagare deltog i en upphandlingsträff som Kungälvs kommun och Företagarna bjudit in till. 

Samverkar för Bohusbanans upprustning

Deltar på mässa. Kungälvs kommun deltar i Samarbete för Bohusbanan, tillsammans med de övriga nio kommunerna längs med Bohusbanan och flera organisationer inom näringslivet.

Fakta om beslutet om försäljning av mat till anställda

Pedagogiska måltider fortsätter som tidigare. Den 19 juni beslutade kommunstyrelsen att avsluta möjligheten för kommunanställda att äta mat i matsalar på skolor och boenden från den 1 oktober. Sedan beslutet fattades har många uppgifter om beslutets innebörd cirkulerat i media.

Tre nya aktörer undertecknar samhällskontraktet i Kungälv

Tillsammans för ett hållbart Kungälv. Kongahälla center, Gullbringa golf & country club och Bonava undertecknar samhällskontraktet i oktober. Det är nu närmare 80 företag, föreningar och myndigheter som är med och arbetar för ett socialt hållbart Kungälv inom samhällskontraktet.

Årets kulturpristagare och stipendiater

Delades ut på kommunfullmäktige. Kungälvs kommun delar ut stipendier och priser för att belöna värdefulla insatser inom kultur och idrott. Årets kulturpris går till trumpetaren Magnus Johansson och kulturstipendier delas ut till folkdanslaget Kongahälla och artisten Mariam Foad Aziz.

Kungälv klättrar i företagsklimatranking

Svenskt Näringsliv. Kungälvs kommun klättrar 11 placeringar och kommer på plats 173 i Svenskt Näringslivs ranking av kommuner med bästa företagsklimat.

Kommun och näringsliv arbetar tillsammans för ett bättre företagsklimat

Näringslivsstrategi. En gemensam målbild och en näringslivsstrategi som ska ta sikte på att förbättra företagsklimatet i Kungälv. Det är vad politiker, tjänstemän och företagare tillsammans arbetar fram med hjälp av Västsvenska handelskammaren. Samtidigt har kommunen fått en ny näringslivsstrateg som ska hjälpa företagarna rätt i kommunen.

Mer ekologisk och svensk mat serveras

Uppföljning visar på ökning. När barn, ungdomar och äldre äter mat i matsalarna i skolorna och på äldreboenden i kommunen serveras de till stor del ekologisk mat och kött och kyckling med svenskt ursprung.

Årets Lise Meitner-pristagare till Kungälv

Professor Austen Angell. I lördags besökte årets Lise Meitner-pristagare Kungälv för att få en guidning av kärnfysikerns tid i Kungälv. 

Cykla säkert mellan Kungälv och Göteborg

Ny gång och cykelväg invigd. Snart är gång- och cykelvägen mellan Kärra och Rödbo klar. Onsdagen den 4 september var det invigning av den nya cykelbanan. Den ska ge säker cykling hela vägen mellan Kungälv och Göteborg. Än dröjer det någon månad tills arbetet är helt klart.

Företagarfrukostarna är igång

Kommunledningen träffade företagare i kommunen.. Som ett led Kungälvs kommuns näringslivsarbete bjöd kommunen för första gången in en mindre grupp företagare till företagarfrukost i veckan.

Dags att förnya målen i samhällskontraktet

Stort engagemang bland företag och föreningar.

Över 70 föreningar, organisationer och företag har skrivit på samhällskontraktet med Kungälvs kommun. Tillsammans vill alla arbeta för att minska utanförskapet i Kungälv. Nu tas nya tag för att förnya målen för år 2027.

Strandskyddskontroll i Kungälv

Tillsyn på delar av Instön i höst.

Mellan den 1 juni och 31 oktober deltar Kungälvs kommuns miljöenhet i miljösamverkans tillsynskampanj planerad strandskyddstillsyn. De kommer då att besöka delar av Instön för att kontrollera anläggningar i strandnära miljöerna.

Utökat rökförbud från 1 juli 2019

Fler utomhusmiljöer ska vara rökfria. Den 1 juli 2019 får Sverige en ny tobakslag. "Lagen om tobak och liknande produkter" innebär bland annat att fler utomhusmiljöer ska vara rökfria. Syftet är att avnormalisera och minska tobaksanvändning samt att göra offentliga platser mer tillgängliga.

Tre nya skrev på samhällskontraktet

Kareby Bil, Pingstkyrkan Second hand och ICA Maxi. Den 11 och 14 juni tillkom tre nya aktörer i samhällskontraktet. Kareby Bil, Pingstkyrkans Second hand och ICA Maxi Kungälv. Tillsammans med alla andra som skrivit på arbetar de med Kungälvs kommun för att minska utanförskapet i Kungälv.

Kungälvs kommun skriver samverkansavtal med Hemsö

Samarbete för nya verksamhetslokaler.

Kommunfullmäktige i Kungälv beslutade i torsdags att skriva samverkansavtal med Hemsö Fastighets AB. Det innebär att Hemsö kommer att bygga ett äldreboende, tre förskolor, en skola i Kungälv. De blir också en samarbetspartner som kan bidra till kommunens utveckling genom att bygga och långsiktigt äga och förvalta verksamhetslokaler.

Civilministern besökte Kungälv

Fick se ungdomshuset Framsteget.

På onsdagen den 22 maj besökte civilministern Ardalan Shekarabi Kungälv. Han gästade kommunstyrelsen som fick en frågestund med honom innan nästa stopp som var ungdomshuset Framsteget.

Sexåringarnas avslutningspromenad i Fontin

En rolig 22 år lång tradition.

Nästan 500 barn från Kungälvs förskolor och familjedaghem samlades i Fontin i onsdags för att promenera 2,5-kilometersslingan och besöka roliga stationer längs med vägen. För 22 andra året anordnades denna avslutningsaktivitet för barnen som ska börja förskoleklass till hösten.

Nya aktörer undertecknar samhällskontraktet

SEB skrev på den 13 maj.

Under våren 2019 skriver fem nya aktörer på samhällskontraktet som handlar om att tillsammans arbeta för ett socialt hållbart Kungälv. Den 13 maj undertecknade SEB samhällskontraktet och under de kommande veckorna kommer även Friskis och Svettis, Kareby Bil, Pingstkyrkans Second Hand och ICA Maxi att skriva på.

Vill ta bort fördomarna som finns om yrket

Undersköterskan som aldrig har måndagsångest. Madeleine Wenthe är undersköterskan som aldrig har måndagsångest. Nu är hon nominerad till årets handledare 2019 för sina goda insatser som ambassadör för sitt yrke. – Jag vill förändra attityden som finns kring arbete i hemtjänsten, säger hon.

Företagare ger kommunen godkänt

Rapporten Insikt 2018.

Företagare som har varit i kontakt med Kungälvs kommun är nöjda med kommunens service. Det visar en mätning från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Matavfallspåse som fruktpåse

Minska antal plastpåsar. Nu tar vi återvinningstänket till nästa nivå och testar att erbjuda våra matavfallspåsar i fruktdisken att plocka frukt i. I en mataffär i centrala Kungälv pågår ett försök som syftar till att minska användandet av plastpåsar.

Stort intresse för Kungälvs nya handels- och mötesplats

Under invigningshelgen hittade 130 000 besökare till det nya Kongahälla Center. Mycket har hänt sedan det gamla Kongahällagymnasiet revs och som nu gett plats för en ny handels- och mötesplats i kommunen. – Grattis Kungälv, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner.

Del av väg utmed kajen på Marstrand stängs helt för biltrafik

En geoteknisk undersökning har visat att stabiliteten på en cirka 80 meter lång del av Hamngatan norr om färjeläget på Marstrand behöver utredas ytterligare. Som en försiktighetsåtgärd stängs därför vägen helt för personbilar och tyngre fordon. Samtidigt är vägen även i fortsättningen öppen för gång-, cykel- och mopedtrafik.

Fler Samhällskontrakt med företag verksamma i kommunen

JM är först ut med att teckna Samhällskontrakt 2019. Nästa företag ut är Arvid Nilsson som tecknar i februari. Här berättar de om sitt engagemang och om vilka möjligheter de ser med samhällskontraktet.

Budgeten klubbad i kommunstyrelsen

En budget i balans är det viktigaste för Kungälvs kommun just nu för att säkerställa den generella välfärden, klara ökade pensionskostnader och minskade skatteintäkter 2019.

Kungälvstrion formerar sig

Politik. Kungälvstrion, det vill säga Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, kommer att styra kommunen den kommande mandatperioden. Här är förslaget till hur posterna fördelas.

Kommunstyrelsens beslut – fortsatt kommunal förskola i Kareby

Karebys förskolor kommer fortsätta att bedriva sin verksamhet i kommunal regi. Det beslutade Kommunstyrelsen i Kungälv under onsdagen. Beslutet innebär att Kareby förskolor kommer att flytta in i nya lokaler i januari 2019 som planerat och att Kungälvs kommun kommer att vara huvudman för förskolan i Kareby.

Fortsatt stora satsningar kräver planering och prioritering

Det byggs som aldrig förr i Kungälvs kommun. Men samtidigt som det satsas tvingas kommunen att skjuta vissa projekt på framtiden.
– Vi kan helt enkelt inte bygga överallt på samma gång, vi måste prioritera för att få en bra och hållbar tillväxt, säger Jenny Adler som är chef för sektor Samhälle och utveckling på Kungälvs kommun

Gammalt och nytt går hand i hand när Liljedal utvecklas

Nyhet. Kungälvs stadskärna ska få en starkare identitet och bli en mer levande plats. För att ta ett helhetsgrepp och bestämma en inriktning för hur området ska utvecklas har Kungälvs kommun tagit fram ett planprogram för Liljedalsområdet. En första version kom för drygt ett år sedan och det program som nu antagits av kommunfullmäktige är omarbetat utifrån synpunkter som kommit in.

Nu skriver vi samhällskontrakt – för ett socialt hållbart Kungälv

 play. Många pratar om samverkan, nu gör vi det tillsammans. Torsdag 23 juni undertecknades ett samhällskontrakt av Kungälvs kommun samt ett imponerande antal representanter från samhällets övriga aktörer. En unik symbolisk handling i syfte att skapa ett socialt hållbart samhälle för medborgarna i Kungälvs kommun. 

Facebook

Kungälvs kommun – Facebook