Kommuninformation

Stenungsund

Stenungsunds kommun

Facebook
Tjörn

Tjörns kommun

Facebook
Orust

Orust kommun

Facebook
Kungälv

Kungälvs kommun

Färre bilar på Älvebacken

Skyltar leder bort trafiken. För att öka säkerheten för gående på Älvebacken utanför Kongahälla center införs nu nya trafikregler i området.

Kungälv högt rankad som kommun att leva i

Kungälv rankas högre än 85 % av alla andra svenska kommuner att leva i.. Kungälv har klättrat 39 placeringar och rankas högre än cirka 85 % av alla andra svenska kommuner att leva i enligt nyhetsmagasinet Fokus. Kommunen får höga betyg inom jobb, serviceutbud, vård och utbildning

Föreningar fyllde jämt och firades

. Förningslivet är en viktigt del av Kungälvs kommun och samhället. Därför uppmärksammades de av kommunfullmäktige tidigare i juni.

Atlantstören återvänder till Göta älv efter 100 år

. Efter ett sekel av frånvaro är atlantstören tillbaka i vår älv. Genom projektet "Störens återkomst" återinförs fisken för att återställa ekosystemet och bevara biologisk mångfald. Projektet leds av biologen Dan Calderon, med syftet att skapa en hållbar framtid för älven och dess invånare.

Ny omgång preparandutbildning inom plåt och svets på Vuxenutbildningen i Kungälv

Utbildningen startar under hösten 2024. En ny omgång av den förberedande industriutbildningen, Preparandspår Industri plåt och svets, kommer att starta under hösten 2024.

Gång- och cykelväg mellan Vävra och Tjuvkil öppnas

Mellan Vävra och Tjuvkil. Under fredagseftermiddagen öppnas den nya gång- och cykelvägen mellan Vävra och Tjuvkil.

Atlantstören återvänder – historisk utsättning i älven

. Den 18 juni kl. 11:00 i Strandparken (mellan Fars Hatt och Kexfabriken) ska Atlantstören återintroduceras i älven. Alla är välkomna att delta i ceremonin och välkomna Atlantstören tillbaka till vår älv!

Kungälvs preliminära resultat för EU-valet

Cirka 56% röstade i EU-valet i Kungälvs kommun i år. Nu finns de preliminära siffrorna för hur valet har gått.. Cirka 56% röstade i EU-valet i Kungälvs kommun i år. Nu finns de preliminära siffrorna för hur valet har gått.

Förskolan Boken i Kode vinner Barnens Fågelvecka

Förskolans engagerande arbete med fåglar och natur ledde till att man vann tävlingen Barnens Fågelvecka.. Förskolan Boken i Kode har tagit hem segern i tävlingen Barnens Fågelvecka som anordnas av intresseorganisationen Naturlänken. Genom förskolans engagerande arbete med fåglar och natur har pedagoger och barn fått möjligheten att utforska natur och fågelarterna omkring dem

Nya aktörer i samhällskontraktet - Månljuset och Coop

- Vi gör detta för att öka innanförskapet i Kungälv.. Två nya aktörer har tecknat sig för samhällskontraktet. Med gemensamma krafter bidrar de till att öka innanförskapet i Kungälv.

Cubus tecknar sig för samhällskontraktet

Skapar sammanhang som får alla att växa och utvecklas.. Tillsammans med butikschef Emilia Jantunen tecknade kommunen och Cubus sig för samhällskontraktet.

Nu är vi över 50 tusen invånare i kommunen

Firas med plantering av 50 fruktträd.. Under maj har Kungälvs kommun gått över gränsen till 50 tusen invånare, detta ska vi fira med att plantera 50 stycken fruktträd. Planeringen är redan igång.

Tips till föräldrar i skolavslutningstider

Så här kan vi tillsammans bidra till en trygg sommar.. Så här i skolavslutningstider vill Trygga ungdomsmiljöer passa på att påminna alla föräldrar om hur vi tillsammans kan bidra till en trygg och bra sommar för alla ungdomar

Förtidsröstning inför EU-valet - öppettider

. Den 22 maj drog förtidsröstningen igång för EU-valet. Fram tills valet den 9 juni kan du förtidsrösta överallt i hela Sverige så länge du har med dig legitimation och ditt röstkort.

Träffa politiker inför EU-valet!

Demokratidagen 25 maj. Den 25 maj är det Demokratidagen – ett tillfälle för alla väljare att möta sina politiker och diskutera framtidens Europa inför det kommande EU-valet. 

XL Bygg har tecknat sig för samhällskontraktet

Står bakom "pratbänkarna" i centrala Kungälv.. Tillsammans med Joacim Hylander har nu även XL Bygg tecknat sig för samhällskontraktet. Tillsammans med byggprogrammet vid Mimer Hus gymnasium har företaget bland annat placerat ”pratbänkar” i centrala Kungälv.

Nu är det nya utegymmet invigt

Bandklippning tal och träning.. Ett nytt utegym för alla kungälvsbor invigdes 15 maj. Många passade på att testa maskinerna i det strålande vädret och bjöds på förfriskningar samt traditionell bandklippning.

Vårens nätverksmöte för samhällskontraktet

Välbesökt med intressanta föredrag.. Under våren hölls ett mycket välbesökt nätverksmöte med alla organisationer som tecknat sig för samhällskontraktet. Deltagarna bjöds på intressanta föredragshållare blandat med mingel och nätverkande.

Snart får vi ett nytt utomhusgym i Älvparken

Välkommen på invigning 15 maj.. Onsdag 15 maj klockan 15.00 invigs det nya utegymmet i Älvparken. Traditionellt bandklipp, tal, musik och fika utlovas. Välkommen att delta!

Kommunen hyllar talangerna Adam Hilmersson och Isak ”Iso” Muminhodzic

. Kungälvs kommunfullmäktige delar ut årets idrottsstipendie till Adam Hilmersson för sina framgångar inom luftgevärsskytte. Årets idrottspris gick till Isak ”Iso” Muminhodzic för hans outtröttliga engagemang inom boxningen.

Aktiva seniorer bidrar med guldkant

Förgyller dagarna på våra äldreboenden.. Aktiva seniorer är en i raden av organisationer som skrivit på samhällskontraktet. Deras insatser med att sprida glädje med meningsfulla aktiviteter skänker guldkant åt hyresgästerna på våra äldreboenden.

Så upplever kommunens unga sina liv

Resultatet från ungdomsenkäten LUPP. Ungdomar som går i årskurs 8 eller andra året på gymnasiet i svarade under 2023 i ungdomsenkäten LUPP. Resultatet visar att de flesta unga är nöjda med livet men antalet som känner sig missnöjda ökar.

Hur gick det för Kungälvs kommun 2023?

Årsredovisningen sammanfattar kommunens ekonomi och verksamhet under 2023. Årsredovisningen är kommunstyrelsens rapport till kommunfullmäktige för verksamhetsåret 2023. Årsredovisningen vänder sig också till dig som exempelvis är invånare eller företagare i kommunen.

Br. Carlsons Entreprenad AB tilldelas utmärkelsen Årets företagare

Näringslivsgalan 2024. Varje år utses Årets företagare i Kungälv. I år gick utmärkelsen till Br. Carlsons Entreprenad. Företaget grundades av Christer Carlson och drivs idag av bröderna Christer, Göran och Robert. Christers son Robin är delägare.

Resurssmart tänk på Förskolan Ugglan ska minska matsvinn och bidra till hållbar konsumtion

Barnen lär sig om hållbarhet och hur man tar hand om avfall på roliga sätt.. På förskolan Ugglan i Ytterby arbetar man just nu med projektet resurssmart förskola för att minska mängden avfall och öka medvetenhet om resursanvändning. Genom pedagogiskt arbete med karaktärer som sopsamlarmonstren får barnen lära sig om hållbarhet och hur man tar hand om avfall på roliga sätt.

Nominera till årets kulturpris och kulturstipendium

Senast den 1 juli. Vem eller vilka ska få årets kulturpris och kulturstipendiumi Kungälv? Fram till den 1 juli kan du nominera till kulturpriset och ansöka om kulturstipendiet.

Inspirerande besök av dansande Skugga på Sparråsskolan

Förskoleklasser gästades av Skuggan som en del av kommunens kulturgaranti. . Klass FA på Sparråsskolan fick en minnesvärd skoldag när de gästades av den uttrycksfulla och dansande karaktären Skuggan som en del av kommunens kulturgaranti.

Hundpark vid Utmarksvägen

Inhängad hundpark och sittplatser. På tomten mellan Utmarksvägen och Blåmesens förskola bygger vi nu en tillfällig hundpark.

Brev till vårdnadshavare ska höja trafiksäkerheten

. Kungälvs kommun och Polisen skickar informationsbrev till alla vårdnadshavare med 15-åringar som berättar vad som gäller för mopeder, A-traktorer och narkotikaanvändning. Syftet är att informera, stödja och vägleda för att bidra till ökad säkerhet.

Välkomna in i Samhällskontraktet – KappAhl

Kappahl verkar för ökad hållbarhet.. Tillsammans med Maria Kämäräinen butikschef och Camilla Holm ställföreträdande butikschef tecknade idag Kappahl vid Kongahälla center samhällskontraktet.

Ingen strejk i Kungälv

Uppdaterat 17 april. Det blir ingen strejk i Kungälv, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Kommunal har kommit överens om ett avtal. Därmed är varslet återtaget och all verksamhet fortsätter som vanligt imorgon den 18 april.

Projekt för en hållbar livsstil i Kungälvs kommun

Om några av de åtgärder och projekt som sker i kommunen för att främja hållbarhet . Kungälvs kommun verkar för en hållbar framtid och har tydliga mål som fastställts i bland annat kommunens avfallsplan och processer inom ramen för Agenda 2030. Dessa mål är en del av kommunens ansträngningar för att skapa hållbarhet och främja ekonomiskt smarta alternativ för alla.

Fel i vissa fakturor för barnomsorg

Mars faktura för barnomsorg kan innehålla fel.. Vi har blivit uppmärksammade på att fakturan för barnomsorg som skickades ut i mars och som avser barnomsorg för exempelvis förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshem under mars kan innehålla fel eller ha skickats till barnets andra vårdnadshavare.

Stadsloppisen 25 maj - information till säljare

Vill du vara med som säljare på Stadsloppisen den 25 maj? Vi ser fram emot en härlig försommardag på Västra gatan med folkfest och glädje. Här hittar du all information om hur du anmäler dig och förhållningsregler för att vara säljare.

Alla har rätt till en meningsfull vardag

Samhällskontraktet gör det möjligt.. Många är de företag som skrivit under samhällskontraktet. Men vad händer sedan? Blir det några effekter? Vi vill gärna berätta om några konkreta exempel.

Försvarsmakten övar på västkusten 13-20 mars

Under perioden 13-20 mars övar Försvarsmakten tillsammans med enheter från Finland och Frankrike på västkusten. I Kungälvs kommun kommer övningen innebära mycket båt- och fartygstrafik i och runt Hakefjorden och Marstrandsfjorden.

Fågelcentralen får årets stipendiet för hållbar uteckling

Fågelcentralen tilldelas stipendiet för sitt arbete med skadade fåglar.. Kungälvs kommuns stipendium för hållbar utveckling tilldelas Fågelcentralen för deras arbete med skadade fåglar.

Sverige medlem i Nato

Här hittar du information från myndigheter om inträdet i Nato.. Den 7 mars 2024 blev Sverige medlem i Nato när Ulf Kristersson överlämnade nödvändig dokumentation till USA:s regering i Washington DC.

Internationella kvinnodagen 8 mars

Årets tema är hedersrelaterat våld och förtryck samt barnäktenskap.. Internationella kvinnodagen uppmärksammas 8 mars varje år för att lyfta frågor om ojämställdhet och kvinnors sämre livsvillkor i jämförelse med mäns livsvillkor världen över.

Besök hos Ica Nära Skafferiet

Syftet med besöket är att lära känna kommunens näringsliv och förstå deras behov och utmaningar i vårt samhälle.. Presidiet och näringslivsfunktion genomförde ett besök hos ICA Nära Skafferiet i förra veckan. Syftet med besöket är att lära känna kommunens näringsliv och förstå deras behov och utmaningar i vårt samhälle.

Stort intresse för upprustningen av kajer

Arbetet kommer pågå i flera år. I veckan hölls ett första informationsmöte om arbetet med upprustningen av kajerna i och på Marstrand.

Informationsträff för företagare i livsmedelsbranschen

Många krav och regler att ha koll på.. Det är många regler och tillstånd som företagare som verkar i livsmedelsbranschen behöver ha koll på. Dessutom flera nya för i år. Därför bjöd Kungälvs kommuns näringslivsutvecklare in till ett informationsmöte 28/3 där expertisen kunde förklara och reda ut.

Västtrafik utvecklar Kungälvs busstrafik

Förändringarna börjar gälla till sommaren. I juni sker flera förändringar av kollektivtrafiken i Kungälvs kommun. Det innebär bland annat förändrade linjedragningar, nya linjenummer och elbussar på flera linjer.

Resultatet från SCB:s medborgarenkät: Kungälvsborna nöjda med livet i kommunen

. Trivs du bra i Kungälv? Då är du som de allra flesta Kungälvsbor – 95 procent av invånarna tycker att Kungälv är en bra plats att bo på. Det och mycket mer finns i resultatet från årets medborgarundersökning.

Få påminnelse om tömningsdagar med nya avfallsappen

Nu lanseras Kungälvs kommuns avfallsapp som förenklar och personanpassar information om ditt avfallsabonnemang. I appen kan du bland annat få påminnelser om tömningsdagar, granska din faktura och snabbt svar på hur du sorterar ditt avfall. 

Presidiet och näringslivsfunktionen på besök hos Ebbas blomsterhandel

En del av vårt samhälle sedan 50-talet!. I förra veckan hade vi nöjet att besöka Ebbas blomsterhandel - ett etablerat företag som varit en del av vårt samhälle sedan 50-talet, beläget på Västra gatan.

Kungälvs kommun söker kontrakterat, förstärkt familjehem

Kungälvs kommun söker kontrakterat, förstärkt familjehem. Kungälvs kommun har behov av ett förstärkt familjehem/behandlingsfamilj för åldersgruppen 13–21 år. Har ni erfarenhet av att ha varit familjehem för ungdomar tidigare och har kunskaper om psykisk ohälsa, trauma, missbruk, neuropsykiatriska diagnoser och skolproblem så är ni kanske den familjen vi söker?

Ytterby återvinningscentral avvecklas

Ytterby återvinningscentral kommer att avvecklas den 3 mars 2024.. Ytterby återvinningscentral kommer att avvecklas den 3 mars 2024.

Välkomna in i Samhällskontraktet - Dreampadel Kungälv!

Välkomna in i Samhällskontraktet. Tillsammans med Tobias Rydén delägare i Dreampadel Kungälv och Richard Hoffman hallchef, tecknade idag Dreampadel Kungälv sig på samhällskontraktet.  

Ny reningsteknik kräver fler tunga transporter till Marstrand

. Anledningen är att vi provar nya metoder för att ta bort PFAS* från dricksvattnet vid Marstrands vattenverk. Vi vill understryka att våra värden för PFAS i Marstrands dricksvatten är låga.

Råd och stöd till dig som förälder

Föräldragiude samt digitala föreläsningar. Föräldraskapet är det viktigaste uppdraget du kan ha och kommer utan instruktionsbok. Ibland kan det behövas lite extra stöd, det är inte alltid så lätt att veta vad som är rätt och fel. Nu finns det en föräldraguide med råd och tips som kan stötta dig i ditt föräldraskap.

Kungälvs strandstädning har gått i mål även 2023

Hela kusten har städats!. Kommunens strandstädningsteam har tillsammans med lokala idrottsföreningar och ferieungdomar plockat skräp på våra stränder. Hela kusten har städats!

Vinterväghållning och snöröjning

Här kan du läsa om hur och när vi plogar och sandar kommunens gator.

Hur vill du att Kungälvs kommun ska vara 2050?

Delta i vår medborgardialog! Här har du möjlighet att dela med dig av dina tankar i en enkät till dem som leder kommunens verksamheter. Dialogen handlar om översiktsplanen, som är visionen om hur kommunens mark och vatten ska användas och bevaras fram till 2050.

Fler vid kusten kan få kommunalt dricksvatten

Tidigare vattenbrist åtgärdad. Arbetet med att bygga ut kommunens VA-nät betyder nu att fler fastigheter väster om Ytterby och ut mot Marstrand kan få kommunalt dricksvatten. Under en period har kommunen tvingats säga nej till nya ansökningar. Anledningen var att vi tidigare inte haft tillräckligt med kapacitet i vårt nät.

Första spadtag för nytt vård- och omsorgsboende i Ängegärde

90 platser samt lokaler för hemtjänst.. Fredag 15 december togs ett första spadtag för ett nytt vård- och omsorgsboende strax utanför centrala Kungälv. Boendet ska inrymma 90 platser samt lokaler för hemtjänst.

Inflationen och ränteläget påverkar VA-taxan

10-11 procent upp för villor och föreningar. Småhusägare och VA-föreningar kan räkna med 10 till 11 procent ökning kostnaden för vatten och avlopp 2024. Anläggningsavgiften lämnas oförändrad. Beslutet togs i fullmäktige i november och höjningarna motiveras bland annat av gällande räntenivåer och inflation.  

Monica Carhult Karlsson blir ny chef för sektor bildning och lärande

Monica Carhult Karlsson tillträder som sektorchef den 1 januari 2024.. När nuvarande sektorchef Dennis Reinhold går i pension blir Monica Carhult Karlsson ny chef för sektor bildning och lärande.

Obligatorisk sortering av matavfall för företag och organisationer

Den 1 januari 2024 blir det obligatoriskt för alla företag och organisationer att sortera sitt matavfall.. EU:s medlemsstater har kommit överens om att det ska vara krav på utsortering och separat insamling av bioavfall som matavfall. Därför blir det från den 1 januari 2024 obligatoriskt för alla företag och organisationer i kommunen att sortera sitt matavfall.

Kungälv på sjunde plats som Sveriges mest robusta kommun

Mäter förmåga att hantera och anpassa sig till framtida samhällsutmaningar.. Under 2023 tog Kungälv en sjundeplats av Svergies 290 kommuner i den nationella utvärderingen Regionernas Kamp. I Västra Götaland tar Kungälv en andraplats.  Undersökningen mäter kommunernas robusthet, det vill säga deras förmåga att hantera och anpassa sig till framtida samhällsutmaningar.

Sporthyra Kungälv skriver på Samhällskontraktet

Har en långvarig samverkan med daglig verksamhet och Kompetenscentrum.. Kungälvs kommun har glädjen att presentera Sporthyra Kungälv i Samhällskontraktet.

Stabiliseringsåtgärder i blivande arenaområdet vid Yttern

Förhoppningar att detaljplanen kan vinna laga kraft runt årsskiftet.. Kungälvs kommun har i samråd med Länsstyrelsen och Statens Geotekniska Institut beslutat att genomföra stabilitetsåtgärder vid den dagvattendamm som hindrat att detaljplanen för det planerade arenaområdet vid Yttern ska vinna laga kraft. När dessa åtgärder är klara och godkända förväntas Länsstyrelsen godkänna detaljplanen.

Välkommen till informationsträff om offentliga upphandlingar

Kommunen och företagande. Vill du och ditt företag lära dig att lägga anbud i offentliga upphandlingar? Visste du att Kungälvs kommun upphandlar varor och tjänster för närmare 800 miljoner varje år! Nu har du som företagare möjlighet att få information om hur man gör en offentlig upphandling.

Starkt resultat för Kungälvs stadskärna

Undersökningen Cityindex 2023 visar att det går bra för Kungälvs stadskärna.. Undersökningen Cityindex 2023 visar att Kungälvs stadskärna presterar bättre än majoriteten av stadskärnor av jämförbar storlek.

Öppet hus i stadshuset

Medborgardialog. Årligen bjuder kommunen in allmänheten till ett öppet hus och fredags var det dags! Det blev en spännande dag med ett överväldigande antal på över 400 besökare som samlades för att få samtala med kommunens verksamheter och möta våra politiker.

Dagvattendamm utreds som en del av det planerade arenaområdet vid Yttern

Dagvattendamm i området utreds ytterligare. . Det planerade arenaområdet vid Yttern kommer vara ett centrum för olika sporter, idrotter och fritidsverksamheter. Men innan detaljplanen kan vinna laga kraft behöver en dagvattendamm i området utredas ytterligare.

Vi uppmärksammar Orange Day 2023

Stadshuset lyser i orange . Den 25 november är det Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Kungälvs kommun stödjer dagen som instiftades av FN, genom att lysa upp stadshuset i orange färg. Dagen infaller också under En vecka fri från våld.

Vykort till villaägare om nya kärl för källsortering

Innan årsskiftet får villaägare hemskickat ett vykort som berättar hur hen kan källsortera vid eller nära fastigheten.. Under 2024 kommer de flesta villor och småhus i kommunen kunna källsortera pappers-, metall- och plastförpackningar, färgat och ofärgat glas i kärl vid eller nära sin fastighet. Under året har vi inventerat vägarna fram till alla villor och småhus. Vilket typ av kärl du får och kärlets uppställningsplats beror på hur vägarna fram till den specifika adressen ser ut.

Klass 6 på Kareby skola vann 5000 kronor till klasskassan

sparade 1,7 ton koldioxid. Eleverna i klass 6 på Kareby skola har utmärkt sig i den årliga tävlingen "På egna ben" i Kungälvs kommun. Tävlingen genomfördes vecka 37-41.

Framgångsrikt samarbete för att utbilda framtidens industriarbetare

Innovativt samarbete ska utbilda nya industriarbetare. Kungälvs kommun har många framgångsrika industriföretag som fortsätter att växa. Ett ökande problem är att det finns brist på utbildade industriarbetare. För att möta efterfrågan har kompetenscentrum och industriprogrammet på Mimers Hus gymnasium inlett ett innovativt samarbete. 

Dans, tal och glada barn när Fridhems nya förskola invigdes

Tisdagen den 17 oktober invigdes Kungälvs Fridhems förskola.. Fridhems förskola har funnits vid Ängegärde i Kungälv sedan 1975. Men behovet av nya lokaler växte och nu står förskolans helt nybyggda huvudbyggnad färdig. Med glada rop och skrattkittlande dans invigdes förskolan under tisdagen.

Projekt Lukas och Ringens varv nya in i Samhällskontraktet

Samarbete mellan näringsliv och kommun. Kungälvs kommun har glädjen att presentera två nya aktörer in det nätverk vi kallar Samhällskontraktet; Projekt Lukas och Ringens Varv. På olika sätt representerar de allt vad Samhällskontraktet står för; ansvar, tillsammans, samverkan, mod och inkludering.

Utdelning av kulturpris och kulturstipendiet 2023

Kulturpriset tilldelas Tina Mackic och kulturstipendiet tilldelas Frida Rundqvist. Varje år delar Kungälvs kommun ut ett kulturstipendium och ett kulturprs. Kulturstipendiet ska vara ett stöd och en uppmuntran till fortsatt utbildning och utveckling inom kulturområdet. Kulturpriset ska uppmärksamma lång och trogen insats inom kulturområdet i kommunen.

Tillsammans stoppar vi spridningen av afrikansk svinpest

Tillsammans kan vi stoppa den. Sedan afrikansk svinpest konstaterades i Fagersta och Norbergs kommuner i Västmanlands län pågår ett intensivt arbete med att bekämpa sjukdomen inom den smittade zonen. I dagsläget finns ingen oro att smittan ska sprida sig utanför den smittande zonen. Men för att detta inte ska ändras behöver vi alla hjälpas åt för att förhindra att afrikansk svinpest sprider sig i Sverige.

Utbyggnad av Diserödsskolan skapar nya moderna skolmiljöer med plats för 630 elever

Kungälvs kommun bygger ut och renoverar Diserödsskolan för att möta framtidens behov.

Kulturnatt blir i år kulturnätter

. Välkommen till Kulturnätterna i Kungälvs kommun - ett smörgåsbord av kultur som sträcker sig från slutet av oktober till början av december.

Dataintrång i GR:s IT system

GR har haft intrång i delar av den externa IT-miljön och det finns en risk för att personuppgifter har läckt. De system som har drabbats och som används i Kungälvs kommun är Praktikplatsen, Läromedelsbeställning, Indra och Elevinformation (Elin).

Nu startar Beredskapsveckan 2023

Så kan du förbereda dig om vardagen vänds upp och ner. Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs vecka 39 (25 september - 1 oktober). Syftet är att förbereda oss om vardagen vänds upp och ner.

Samhällskontraktet – arbetet för innanförskap i kommunen fortsätter

Social hållbar utveckling. 19 september hölls ett stormöte i Stadshuset om det positiva arbetet inom Samhällskontraktet. På mötet belystes de pågående insatserna och deltagarna diskuterade det fortsatta engagemanget för att uppmuntra inkludering inom kommunen.  

Så här vill vi förbättra företagsklimatet i kommunen

Näringsliv och Kungälvs kommun. Företagsklimatet i Kungälv har försämrats under det senaste året. Det visar Svenskt Näringslivs ranking som mäter företagsklimat i svenska kommuner. Kungälv sjunker till 191 av Sveriges 290 kommuner, vilket är sämre än i fjol men fortfarande bättre än 2021.

Europeiska mobilitetsveckan 2023

Europeiska mobilitetsveckan. Kungälv uppmärksammar Europeiska mobilitetsveckan. Det är en internationell kampanj med fokus på hållbart resande och transporter. Årets tema är att spara energi och kommunen ordnar flera aktiviteter under veckan.

Medborgarundersökning 2023, tyck till om din kommun

1200 personer får enkäten i brevlådan. Under sensommaren och hösten får 1200 slumpmässigt utvalda invånare i Kungälv en enkät i brevlådan. Den skickas ut av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av oss på Kungälvs kommun.

Kungälvs hälsocenter växer – invigning av ny mottagning för unga män

Samverkan mellan kommun och region.

MUM (Mottagning för unga män) fokuserar på unga mäns fysiska och psykiska hälsa. Mottagningen har varit igång sedan april i år, men den 5 september var det dags för invigning. Västra Götalandsregionen och Kungälvs kommun har ett samverkansavtal kring ungdomsmottagningen i Kungälv.

Träffa oss på Kungälvsmässan

Den 7-9 september är det Kungälvsmässan i Mimershallen. . Den 7-9 september är det Kungälvsmässan i Mimershallen.

Kommunens nya kortidsenhet invigd

Samarbete mellan region och kommun. Första september invigdes kommunens nya korttidsenhet i lokaler på Kungälvs sjukhus. Några brukare har redan flyttat in och fler kommer inom kort. Sammanlagt 14 platser har kommunen utökat korttidsverksamheten med.

Svenska Hem Kungälv skriver på samhällskontraktet

Ger personer möjlighet att växa och utvecklas genom praktikplatser.. Ger personer möjlighet att växa och utvecklas genom praktikplatser samt stöttar föreningslivet och ungdomsidrotten.

Föräldragrupp för dig med tonåring

Här är höstens tider.. Nu finns chansen igen att delta i föräldragruppen ABC-tonår. Gruppen för dig som lever med en tonåring. Att vara tonårsförälder kan vara både spännande och utmanande.

Med sorteringsguiden sorterar du avfallet rätt

Testa vår nya sorteringsguide. Var slänger jag min gamla badrumsvåg? Eller barnens trasiga pulka? Eller den gamla skärbrädan som spruckit? Svaret får du i sorteringsguiden.

Landshövdingen besökte Kungälv

Sten Tolgfors är på turné i kommunerna i länet och under torsdagen var det Kungälvs tur.. Landshövdingen i Västra Götaland, Sten Tolgfors, är på turné i kommunerna i länet och under torsdagen var det Kungälvs tur. Här mötte han delar av kommunledningen för att diskutera gemensamma frågor. Landshövdingen skickade också med en uppmaning om att bygga vidare på den gemensamma länskänslan.

Grundskoleelever som åker skolskjuts kommer få sina skolkort under sin första skoldag

Grundskolelever får sitt färdbevis i skolan. De elever som ansökt och fått beviljad skolskjuts kommer få sitt skolkort under första skoldagen, i stället för att skolkortet skickas hem i brevlådan. Orsaken till förändringen är leveransproblem hos Västtrafik.

Den 14 augusti blir det billigare att åka kollektivtrafik mellan Kungälv och Göteborg

Från den 14 augusti kommer det bli billigare att resa till och från Göteborg från Kungälvs tätort.. Från den 14 augusti kommer det bli billigare att resa till och från Göteborg och Kungälvs tätort när cirka 100 hållplatser i Kungälv, Mölnlycke och södra Ale börjar tillhöra både biljettzon A och B.

Västerhavsveckan kommer till Marstrand 7 augusti

. Den 3 - 11 augusti är det återigen dags för Västerhavsveckan, en temavecka för havsmiljön med mängder av spännande aktiviteter längs hela västkusten.

Kalkning i Svartedalen

Sker under vecka 32-33 (7/8-20/8) . Under vecka 32-33 (7/8-20/8) kalkas sjöar och våtmarker i Svartedalen och i naturreservatet Ranebo naturskog.

Feriearbetare väcker Västra gatan till liv

Feriearbetare ska väcka gatan till liv.. Har du sett de vackra fjärilarna som pryder lyktstolpar på Västra gatan? Det är starten på det arbete som fyra feriearbetare fått i uppdrag - att väcka Västra gatan till liv.

Utsläpp påverkar inte vår vattenproduktion

Utsläppet från pappersindustrin i Lilla edet påverkar inte vår vattenproduktion i Kungälv.

Skolinspektionen avslutar ärende på Thorildskolan

Skolinspektionen avslutar ärende efter Thorildskolans åtgärder. Under läsåret 2022/23 gjorde Skolinspektionen en tillsyn av Thorildskolan i Kungälv och riktade kritik om studiero och elevers rätt till särskilt stöd. Efter att Thorildskolan under vår och sommar åtgärdat bristerna avslutar Skolinspektionen ärendet med Thorildskolan. 

Förslag till nya avfallsföreskrifter

Fram till den 13 augusti. Förändringar i avfallsföreskrifterna görs för att följa nya och ändrade lagar på området.

Vitvalen simmar utmed kusten

Håll avstånd och låt den vara. Länsstyrelsen ber alla kustkommuner att hjälpa till att nå ut med information om den lite väl vänskapliga vitvalen Hvaldimir. Håll ordentligt avstånd och låt den vara i fred.

Utdelning av idrottpris och idrottstipendium 2023

Idrottspriset tilldelas Jörgen Stjernström och Idrottsstipendiet tilldelas Engla Nilsson. Varje år delar Kungälvs kommun ut ett idrottsstipendium och ett idrottspris. Idrottsstipendiet ska uppmärksamma och uppmuntra unga idrottsutövare eller ungdomsledare. Idrottspriset ska uppmärksamma unika framgångsrika idrottsprestationer eller idrottsinsatser.

Nu kan flyktingar från Ukraina läsa SFI i Kungälvs kommun

Under juni blev det möjligt för ukrainska flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet att läsa svenska för invandrare .. Under juni blev det möjligt för ukrainska flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet att läsa svenska för invandrare (SFI) i Kungälvs kommun. 

Så agerar kommunen för att minska otrygghet

För att skapa trygghet har Kungälvs kommun en nära dialog med Polisen och tillsammans en etablerad samverkan med lokala aktörer. . När det inträffar händelser som våldsbrott, bränder, skadegörelse och andra brott är det vanligt att man känner en känsla av otrygghet, inte minst för de personer som bor i direkt anslutning till det som inträffat.  

Vilka trygghetsfrågor tycker du är särskilt viktiga?

Genom att delta i vår enkät och dela med dig av dina viktigaste frågor kan du göra din röst hörd. .

Polisen i Kungälv och Kungälvs kommun vill höra din åsikt. Vilka trygghetsfrågor är särskilt viktiga för dig?

Kungälv växer och utvecklas: Tidningsbilaga skickas till kommunens alla hushåll

I tidningsbilagan kan du läsa mer om några av planerna för Kungälv.. Kungälv är en stad med rik historia, men även en blomstrande framtid. Kungälv växer och utvecklas och det finns många spännande utvecklingsprojekt att se fram emot.

Det handlar om yrkesstolthet och kompetens

Från och med första juli blir undersköterska en skyddad titel. . Riksdagen har beslutat att "undersköterska" ska bli en skyddad yrkestitel i Sverige. Lisa Munk Holmlund och Christina Andersson är båda undersköterskor och välkomnar beslutet. Nu uppmanar de sina kollegor att ansöka om sitt bevis.

Fontinskolan i Kungälv firar 75 år med festligt firande

Fontinskolan i Kungälv firade sitt 75-årsjubileum med en glädjefylld fest tillsammans med personal, elever och vårdnadshavare..

Fontinskolan i Kungälv firade sitt 75-årsjubileum med en glädjefylld fest där personal, elever och vårdnadshavare samlades. Rektor Helga Ahlstedt invigde firandet på skolgården med ett fyrfaldigt leve.

Unik volontärsutbildning stöttar frivilliga

Stöttar frivilligorganisationerna.. Som en del av Samhällskontraktet har studieförbund, kyrkorna, föreningslivet och kommun byggt upp ett nätverk med syfte att tillsammans stötta nyanlända i Kungälvs kommun.

Gryaab kommer ansöka om två nya miljötillstånd

Ska bygga nytt och utöka verksamheten. Göteborgsregionens avloppsreningsverk Ryaverket kommer att byggas om och till för att klara av att ta emot vatten från fler och samtidigt klara framtidens strängare reningskrav.

Snart öppnar Mini-Maria närmottagning i Kungälv

Vänder sig till ungdomar i Kungälv och Stenungsund som riskerar att hamna i missbruk.. Till Mini-Maria kan ungdomar som riskerar att hamna i missbruk vända sig. Nu öppnar en närmottagning i Kungälv som riktar sig till ungdomar i Kungälv och Stenungsund. Tidigare fick man vända sig till Mölndal.

Som viktig vuxen kan du bidra till att skydda unga från droger

Den vanligaste orsaken att unga avstår tobak, alkohol och narkotika är att de inte vill göra sina föräldrar besvikna.. Varje sommar är det många ungdomar som provar alkohol och droger för första gången. Men den vanligaste orsaken att unga avstår tobak, alkohol och narkotika är att de inte vill göra sina föräldrar besvikna.

Nu är den här - Tantparkouren!

Tack vare eldsjälar och sponsring.. Nu kör tantparkouren igång! Tack vara eldsjälar och sponsring från kommunen och näringslivet startar aktiviteten 17 maj och kommer att hållas vid 4 tillfällen vid motionscentralen Kotten i Fontin.

Hur gick det för Kungälvs kommun 2022?

Årsredovisningen 2022 ger svar.. Det går att läsa om i årsredovisningen 2022. Det är kommunstyrelsens rapport till kommunfullmäktige för verksamhetsåret 2022. Den vänder sig också till dig som är invånare eller företagare i kommunen, och till kreditgivare, leverantörer och samarbetspartners.

Club Evergreen har skrivit under samhällskontraktet

Gör det möjligt för personer att träda in på arbetsmarknaden.. Därmed har även Club Evergreen anslutit sig till de företag, organisationer och föreningar som tillsammans vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.

Störningar i systemet för feriejobb är lösta

Besked om jobb kan inte lämnas.. Nu fungerar det igen och besked kommer att skickas till alla som sökt så fort vi bara kan.

Framgång i Teknikåttan för klass 21F och 21E på Ytterbyskolan

Klasserna från Ytterbyskolan utmärkte sig i den rikstäckande tävlingen Teknikåttan.. Bland alla deltagande åttondeklasser lyckades både klass 21E och 21F på Ytterbyskolan kvala till Teknikåttans regionssemifinal. Klass 21E tog sig hela vägen till en tredjeplats i regionsfinalen.

Ny teknik för elbilar invigd

Batteribyte istället för laddning. Kungälvs kommun fortsätter att ligga i framkant när det gäller möjligheten att fylla på energi på sin elbil.

Åtgärder för parkeringssituationen i Nordtag

Tillfällig parkeringsplats byggs. En parkeringsplats för cirka 35 bilar byggs i området och parkeringsplatser för en eventuell bilpool skapas. En gångstig i området planeras också för att binda samman fler gator med förskolan.

Majblomman i Kungälv har skrivit på Samhällskontraktet

Stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till.. Därmed har föreningen anslutit sig till alla de föreningar, organisationer och företag som tillsammans vill arbeta för att öka innanförskapet i vår kommun.

Brev till vårdnadshavare ska höja trafiksäkerheten

Brevet ska bidra till ökad trafiksäkerhet och informera om narkotika bland unga..

Kungälvs kommun och Polisen skickar informationsbrev till alla vårdnadshavare till 15-åringar. I brevet berättas vad som gäller för mopeder, A-traktorer och narkotikaanvändning. Syftet är att informera, stödja och vägleda för att bidra till ökad säkerhet.   

Nu kan du ta en promenad i en svensk djungel

Testa den nybyggda spången i Alkärret i Fontin.. Testa den nybyggda spången i Alkärret i Fontin. Här kan du lyssna på Hackspetten eller Stjärtmesen och på våren kan du lyssna på grodorna som spelar. Ta med dig fikakorgen.

Försvarsmaktsövning Aurora 23

Övningen genomförs 17 april till 11 maj.. Aurora 23 är en övning där alla försvarsgrenar och stridskrafter deltar och som ökar den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Övningen genomförs 17 april till 11 maj 2023.

Föreningskväll med temat "Fritid och nyanlända"

Presenterade det rika föreningsliv som finns i Kungälv.. Den 15 mars 2023 genomfördes en föreningskväll med temat "Fritid och nyanlända" i Stadshuset. Kvällen genomfördes för att det kommit fram ett behov hos nyanlända av stöd med att hitta rätt till föreningslivet. Dessutom passade man på att informera om hur svenskt föreningsliv fungerar.

Strandstädning och Städa Kust - premiär 1-2 april

38 föreningar från Kungälv deltar.. Den 1 april kommer idrottsungdomar återigen befria Västkusten från skräp inom städprojektet Städa Kust 2023. Under premiärhelgen kommer tusentals ungdomar ge sig ut med sina gula Städa Sverige-säckar. Från Kungälvs kommun är det 38 st föreningar som ska städa var sin sträcka.

Ny konstgräsplan blir starten för nya arenaområdet vid Yttern

Det planerade arenaområdet kommer vara ett centrum för olika sporter, idrotter och fritidsverksamheter.. Det planerade arenaområdet vid Yttern kommer vara ett centrum för olika sporter, idrotter och fritidsverksamheter. Men redan nu byggs en ny konstgräsplan i området. 

Tonsjö AB har skrivit på Samhällskontraktet

Blir en viktig möjliggörare för arbete och sysselsättning.. Därmed har företaget anslutit sig till alla de föreningar, organisationer och företag som tillsammans vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.

Ny kastplan för friidrotten i Munkegärde

En ny plan för kastgrenar inom friidrott kommer under 2023 att byggas i Munkegärde. . En ny plan för kastgrenar inom friidrott kommer under 2023 att byggas i Munkegärde.

Festlig stämning när Tjuvkils förskola invigdes

Under onsdagen invigdes Tjuvkils förskola. I vackra och naturnära Tjuvkil invigdes under onsdagen kommunens nya förskola i Tjuvkil. När Miguel Odhner (S) och Anna Vedin (M) klippt bandet firade barn och personal med glädjerop.

Rutgersson skriver på samhällskontraktet

Samverkar med gymnasiet kring praktikplatser.. Rutgerson har skrivit på Samhällskontraktet. Därmed har företaget anslutit sig till alla de föreningar, organisationer och företag som tillsammans vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.

Nytt snabbspår till arbete för ukrainska flyktingar med utbildning inom vård och omsorg

Det ska bli lättare för ukrainska flyktingar med arbetserfarenhet inom vård och omsorg att snabbt komma i arbete. . Kungälvs kommun deltar i ett samverkansprojekt som ska underlätta för ukrainska flyktingar med arbetserfarenhet inom vård och omsorg att snabbt komma in på arbetsmarknaden i Sverige. 

McDonalds skriver på samhällskontraktet

Här får ungdomar ta ansvar och känna sig behövda.. Nu har McDonald's Kungälv skrivit på samhällskontraktet. Därmed har företaget anslutit sig till de 100-talet föreningar, organisationer och företag som vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.

Ny möjlighet att se gatukonst i Västsverige

Ta del av en unik kulturskatt.. Nu kan du ta del av hundratals muralmålningar och annan gatukonst. Du kan också få hjälp med att planera din egen konstvandring med den interaktiva kartan.

Pretec har skrivit på samhällskontraktet

Vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälvs kommun.. Därmed har de anslutit sig till de 100 tal föreningar, organisationer och företag som vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälv tillsammans med Kungälvs kommun.

Återvinning och förbränning av plastprodukter

Så fungerar det i Kungälvs kommun.. Kungälvs kommun har sedan sommaren 2022 börjat sortera ut plast. För att kunna återvinna så mycket plast som möjligt och inte behöva förbränna den, tar vi endast emot plastprodukter som går att återvinna

Felaktigheter i enkät till vårdnadshavare i förskolan

Enkät till vårdnadshavare med barn i förskolan från GR. Felaktiga e-postmeddelande har skickats från Göteborgsregionen till vårdnadshavare till barn i förskolan. Uppdaterad 17 januari 2023, klockan 13.25. 

Lunna ridklubb med i Samhällskontraktet

Öka innanförskapet i Kungälv. Lunna ridklubb har skrivit på Samhällskontraktet. Därmed har de anslutit sig till de 90-tal föreningar, organisationer och företag som vill arbeta för att öka innanförskapet i Kungälv tillsammans med Kungälvs kommun

Odelius skriver på Samhällskontraktet!

Vill öka innanförskapet. Fler och fler företag skriver på samhällskontraktet. Senast i raden är Odelius Bil som på egna initiativ vill öka innanförskapet.

Fler ansluter sig till samhällskontraktet

Kungälv Kode Golfklubb, Solberga Golf & Konferens och Pro-vent. Kungälv Kode Golfklubb, Solberga Golf & Konferens och Pro Vent är tre företag som den senaste månaden har skrivit under samhällskontraktet och bidrar till att öka innanförskapet i Kungälv. 

IFK Kungälv skriver på samhällskontraktet

Projekt för att aktivera barn och unga. Idrottsföreningen IFK Kungälv har skrivit under samhällskontraktet och är en av drygt 80 aktörer som gemensamt bestämt sig för att öka innanförskapet i Kungälv.

Kungälvs kommuns information med anledning av läget i Ukraina

Kommunen följer utvecklingen. Kungälvs kommun följer det säkerhetspolitiska läget och utvecklingen i Ukraina. Här finns länkar till myndigheters information. 

Kungälvs kommun flaggar för att visa solidaritet

Med anledning av situationen i Ukraina. Kungälvs kommun flaggar med den ukrainska flaggan utanför stadshuset för att visa solidaritet med Ukraina. 

Carryline och Tempo Diseröd skriver samhällskontrakt

Arbetar för att öka innanförskapet. Två nya företag har skrivit på samhällskontraktet i Kungälv. Det är Carryline och Tempo Diseröd som ansluter sig till de 80-tal organisationer som nu gemensamt arbetar för att öka innanförskapet i Kungälv.

Café Zanzibar och Lunna Golf & Country skriver samhällskontrakt

Öka innanförskapet i Kungälv. Kungälvs kommun hälsar två nya företag välkomna till samhällskontraktet. Café Zanzibar Bed & breakfast Naturresor och Lunna Golf & Country Club ansluter sig därmed till de 80-talet aktörer som arbetar för att öka innanförskapet i Kungälv.

Tre nya företag till samhällskontraktet

Compass group, Hansson & Söner och Ica Nära Skafferiet. Under våren har tre nya företag anslutit sig till samhällskontraktet och är med på olika sätt för att bidra till ett ökat innanförskap i Kungälv. Det är Compass Group, Hansson & Söner Entreprenad AB och Ica Nära Skafferiet.


Facebook