Djuplänkar:
 Stenungsund – Facebook   TjörnFacebook   OrustFacebook   KungälvFacebook 

Stenungsund

Stenungsund tilldelas kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2020 för digital skolutveckling – Stenungsunds kommun

FacebookTjörn

Tjörns kommun

FacebookOrust

Orust kommun

FacebookKungälv

Kungälvs kommun

Kommunen positiv till att ta över Marstrandsfärjan

Lämnat förfrågan till Västtrafik. Kommunstyrelsen ställer sig positiva till att fortsätta att utreda om kommunen ska ta över hela ansvaret för Marstrandsfärjan. Idag beslutade kommunstyrelsen att lämna in en formell förfrågan till Västtrafik. 

Handeln i Kungälv ökar mest i landet

Ökade med 18% förra året. Under 2019 var Kungälv den kommun där handeln ökade mest i hela Sverige. Det visar HUI:s årliga undersökning. Medan handeln ökade med 3,3 % i hela landet, så ökade den totala handeln i Kungälv med 18 %. 

Hela Kungälvskusten städad under året

 play. 7,2 ton – så mycket skräp har föreningar, privatpersoner och Kungälvs kommuns miljölag tillsammans tagit hand om i sin strandstädning av öar och stränder under året. Hela Kungälvs kust är städad i år. Feja, kommunens nya strandstädarbåt, har underlättat kommunens städning. 

Två nya företag undertecknar samhällskontraktet

Nu har även Sysport AB och City Gross undertecknat samhällskontraktet.. Sysport och City Gross, undertecknade samhällskontraktet 26 augusti. Det är nu över 80 företag, föreningar och myndigheter som tillsammans jobbar för ett bättre Kungälv och för att öka innanförskapet.

Algblomning i vissa grundare havsvikar i Kungälvs kustområde

Var försiktig när du badar. När miljöenheten tidigare i veckan tog prover på vattenkvaliteten på de kommunala havsbadplatserna så sågs vissa närliggande platser med algblomning. Vissa alger kan producera gift och troligen har även alger från Östersjön spridits med strömmar längs Västkusten enligt SMHI och växt till i skyddade vikar vilket är ovanligt. Samma sak har rapporterats från flera ställen efter västkusten. Vi uppmanar därför alla badande i kommunen att iaktta försiktighet vid bad. 

Stort engagemang för ny skola i Kode

Nästan 600 svar. Vilken är den lämpligaste platsen för Kode nya skola? Den frågan engagerade många Kodebor under sommaren då närmare 600 svar lämnades i enkäten på kommunens webbplats. Kommunen vill rikta ett stort tack till alla som har engagerat sig!

Utredning om framtida drift av Marstrandsfärjan

Dialog mellan kommunen och Västtrafik. Med anledning av att Västtrafiks nya zonindelning med tre zoner och nytt biljettsortiment träder i kraft under hösten 2020 ser Kungälvs kommun och Västtrafik över den framtida driften av Marstrandsfärjan.

Begränsad framkomlighet på Karebyvägen

Breddning ska göra Gång- och cykelbanan mer trafiksäker.  Breddning av gång-och cykelbana ger begränsad framkomlighet under hösten 2020.

Råd för minskad smittspridning vid skolstart

Fyra tips till eleverna. De närmsta veckorna startar skolornas hösttermin och många elever träffas igen på plats. För att undvika en ökad spridning av covid-19 uppmanar Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen, tillsammans med Kungälvs kommun, alla elever till försiktighet och att följa rekommendationerna för minskad smittspridning.

Semestra hemma i år – Semester i Kungälvs kommun

Kungälv har mycket att erbjuda. Kungälv har så mycket att erbjuda. Semstra hemma i år och upptäck ditt eget närområde. I kommunens  "hemesterkarta" har vi samlat aktiviteter och utflyktsmål som kommunen ansvarar för. Det är alltså kommunala verksamheter som vi i de flesta fall redan sen tidigare har information om på hemsidan men som här har samlats i en och samma karta. För att det ska bli enkelt för dig som planerar att hemestra i år. Om du öppnar kartan i ett eget fönster så kan du även lägga till fler lager beroende på vad du är intresserad av. 

Årets företagare 2020 är Oscar Medtec

Familjeföretag fick priset. Det var ett stolt syskonpar, VD Fredric Ericson och marknadschef/vice VD Linda Ericson på Oscar Medtec, grundat 1967 som tog emot priset Årets Företagare i Kungälv 2020.

Vilken är lämpligaste platsen för Kode nya skola?

Tyck till om fyra platser. Det behövs en ny grundskola i Kode, för elever i förskoleklass till årskurs 6. Förhoppningen är att den nya skolan ska ersätta skolverksamheten på befintliga Kode skola och Tunge skola och förhoppningsvis vara klar till år 2023. Nu kan du tycka till om platsen för den kommande skolan genom att fylla i formuläret. 

Idrottens Second Hand skrev på samhällskontraktet

Öka innanförskapet i samhället. Idag ställde sig ytterligare en förening bakom samhällskontraktet med Kungälvs kommun när Idrottens Second Hand som drivs av IK Kongahälla skrev på. Tillsammans vill kommunen och alla som är med arbeta för att öka innanförskapet i samhället.

Gång- och cykelvägen mellan Kareby och Kode är klar

Ökad trafiksäkerhet. Du vet väl om att den nya gång- och cykelvägen mellan Kareby och Kode är klar? Det innebär att du kan gå eller cykla mellan Kungälvs centrum och Kode. Eller varför inte cykla för att bada i Ingetorpssjön?

Utdelning av årets idrottspris och idrottsstipendium

Prisas för fina idrottsinsatser. Årets idrottspris och idrottsstipendium har delats ut till Göran Svensson och Hanna Andersson i Rådmansparken under festliga former. 

Var försiktig när du grillar och eldar

Avrådan men inte förbud. Det är väldigt torrt i Kungälv och Ale kommun just nu och därför bör du varken elda eller grilla om det inte kan göras på ett säkert sätt. Vid byvind avråder vi dig helt från att elda och grilla.

Njut av sommaren i Kungälv och Marstrand – men håll avstånd

Vad gäller i sommar?. Det är många som vill besöka Kungälv och Marstrand under sommaren för att ta del av allt som finns här. Då gäller det att vi alla tar ansvar, följer de allmänna råden och håller avstånd till andra för att minska smittspridningen. 

Marstrands gästhamn får Blå flagg

Uppfyller krav på säkerhet och miljö. I år hissas Blå flagg i Marstrands gästhamn, vilket visar att hamnen uppfyller ett antal kriterier inom områdena vattenkvalitet, säkerhet och service, miljöutbildning samt information.

Tal på nationaldagen

 play. Kommunfullmäktiges ordförande Thomas Alpner (M) reflekterar över varför vi firar nationaldagen, svenskheten, de nya medborgarna och pandemin. 

Webbinarium om Kungälvs näringsliv

Effekterna av corona på Kungälvs näringsliv. I veckan ordnade Kungälvs kommun ett webbsänt seminarium om coronapandemins effekter på Kungälvs näringsliv för alla företagare i Kungälv. Ett 80-tal företagare deltog och fick ta del av information från kommunen, Arbetsförmedlingen och Business Region Göteborg.

Planprogram för Dammbergen i Ullstorp

Beslut i kommunstyrelsen 13 maj.

Kommunstyrelsen beslutade i onsdags att påbörja ett planprogram för ett område i Ullstorp, där de tidigare gett positivt planbesked till det kommunala bolaget Bokab som vill bygga bostäder i området. De gav också positivt planbesked till Veidekke för bostäder. Här beskriver vi hur planarbetet går till och vad ett planprogram innebär. 

Kärleksstigen blir mer tillgänglig!

Gångvägen upp till Kärleksstigen avstängd från den 18 maj till den 29 juni . Slingerstigen som leder från Västra gatan upp till Kärleksstigen rustas upp. 

Minska problem med spökfiske

Allmänhetens hjälp efterfrågas. Hjälp till med att minska problemen med spökfiske. Spökfiske är borttappade hummertinor och nät som fortsätter att fiska utan att någon tar hand om fångsten. Nu efterlyser projektet allmänhetens hjälp.

Drönare larmas ut med hjärtstartare

Kungälv pilot i klinisk studie. Under perioden 1 maj till den 30 september 2020 placeras 3 drönarsystem ut i hangarer i Kungälv, Torslanda samt i Fiskebäck. Drönaren är utrustad med hjärtstartare, transponder, fallskärm, GPS och med väl beprövad mjukvara att undvika hinder. Projektet är en klinisk forskningsstudie vid Karolinska Institutet.

Bäst i Göteborgsregionen på bygglov enligt företagarna

Resultat från Insikt 2019. Företagare som har varit i kontakt med Kungälvs kommun är nöjda med kommunens service, framförallt inom bygglov, markupplåtelse, brandskydd och livsmedelskontroll. Det visar mätningen Insikt som Sveriges kommuner och regioner (SKR) har gjort.

Samhällsspridning av coronavirus – följ myndigheternas råd

Allas ansvar att hindra spridningen av covid-19. Smittspridningen av coronaviruset pågår i hela vårt samhälle och det gäller även i Kungälv. Kungälvs kommun får många frågor från oroliga vårdnadshavare, anhöriga, medarbetare och invånare om smitta i våra verksamheter. Det viktigaste vi alla kan göra är att noga följa Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer. 

Studentfirande i Göteborgsregionen inställt

Inget traditionellt studentfirande i år. De kommunala gymnasieskolorna i Göteborgsregionen (GR), där Kungälv ingår, ställer in allt traditionellt studentfirande i form av utspring och stora samlingar på skolgården i skolornas regi. Utbildningscheferna med ansvar för de kommunala gymnasieskolorna i GR har gemensamt fattat detta beslut.

Produktionen av dricksvatten fortsätter som vanligt

Ingen brist på nödvändiga kemikalier.

 – Vi har varit i kontakt med våra leverantörer av kemikalier som behövs i processen. Det finns i dagsläget ingen brist på kemikalier, det säger Andrew Holms som är processingenjör på Kungälvs vattenverk.

Kungälvs kust städas av föreningar

36 föreningar och lag är med. Nu har startskottet gått för Städa Sveriges Städa Kust-projekt med städning från Strömstad till Höganäs. I Kungälv är det 36 föreningar och lag som plockar skräp längs med kusten.

Mer skyddsutrustning på väg

Inga smittade på kommunens boende. Spridningen av coronaviruset har gjort att det har varit brist på skyddsutrustning. Nu har Kungälvs kommun fått handsprit, skyddsvisir och skyddskläder.

Markstabiliteten i sydvästra Aröd behöver utredas

Kommunen rekommenderar förbud mot tung trafik. Under förberedelserna inför utbyggnaden av kommunalt VA till västra Aröd har det uppstått frågetecken kring markstabiliteten.  Detta gäller marken på båda sidor om Södra Arödsvägen där den följer havet.

Här tecknas nya medborgarlöften

Så ska kommunen bli ännu tryggare. Löftet till medborgarna är ett åtagande som polisen och Kungälvs kommun gör till invånarna i kommunen under ett år. Löftet är utformat som konkreta aktiviteter som genomförs i syfte att skapa trygghet.

Hjälp med inköp för dig som är i riskgrupp

FRG och kommunen samordnar stöd. Frivilliga resursgruppen och Kungälvs kommun samordnar hjälp för dig som inte själv, eller med hjälp av närstående, kan göra inköp av livsmedel och hämta ut mediciner. Vi gör det tillsammans med föreningar, kyrkor och lokala handlare.

Kungälvs kommuns stödåtgärder för företagare med anledning av coronavirusets effekter

Till små och medelstora företag.. Effekterna av coronaviruset och covid-19 är omfattande för närings- och föreningslivet, inte minst för besöksnäringen och handeln. Därför inför Kungälvs kommun olika åtgärder för att underlätta för de lokala företagen. Åtgärderna riktar sig i första hand till små och medelstora företag i de branscher som är mest drabbade just nu. Det handlar dels om att bidra till att förbättra företagens betalningsförmåga, dels om att bidra till ökad försäljning. 

Båtägare med miljöintresse sökes!

Xrf-mätning av båtar.

Inför båtsäsongen 2020 planeras för att en borsttvätt för båtar ska installeras inom kommunen. Vi erbjuder båtägare som vill verka för en mer miljövänlig båthantering att göra en XRF-mätning på sin båt. De som har gjort mätningen har sedan möjlighet att använda borsttvätten, och helt slippa att måla sin båt.

Säkerställande av långsiktigt uthållig beslutskapacitet med anledning av Covid-19

Politisk enighet i en oviss tid.

Politisk enighet i en oviss tid och minskat antal ledamöter i kommunfullmäktige fram till juni. 

Militära övningar i Marstrandsområdet

Mellan 18-25 mars övar marinen i området.. Mellan 18-25 mars övar marinen i området. Båtar och fartyg kommer att röra sig dag- och nattetid framför allt i området norr om Marstrand. Övningsverksamhet sker även på enstaka platser på land i samma område.

Har du en idé på aktivitet som ni vill genomföra i Kungälvs kommun?

Föreningar och andra aktörer kan söka 30.000 kronor av Leader Södra Bohuslän. Det är nu möjligt för föreningar och andra aktörer att söka upp till 30 000 kronor för att genomföra mindre projekt eller aktiviteter. De får gärna genomföras av eller gynna ungdomar.

Kommunen på företagsbesök

Stilkonfektion, Berlex, Björröds ägg och Kode Marin och Maskin.. I veckan besökte politiker och tjänstemän fyra företag i kommunen: Stilkonfektion, Berlex, Björröds ägg och Kode Marin och Maskin.

UF-företag från Mimers hus tog hem förstapris i årets reklamfilm

Tog även hem andra- och tredjepriset.. I måndags 2/3 var det dags för Ung Företagsamhets mässa i Göteborg. Bland 340 UF-företag från hela Göteborgsregionen korades tre från Mimers hus i kategorin Årets reklamfilm. Första priset gick till företaget Bamboo Sportswear vars affärsidé är att sälja miljövänliga t-shirts i bambu.

Kungälv övar totalförsvar tillsammans med resten av Sverige

Sveriges totalförsvar ska stärkas. Sveriges totalförsvar ska stärkas. Totalförsvaret består av civilt och militärt försvar. Det är samhället tillsammans – kommuner och regioner, myndigheter och näringsliv, frivilligorganisationer och privatpersoner – som är vårt totalförsvar.

GR:s förbundsstyrelse i Kungälv

Verkar för samarbete mellan kommunerna. Den 21 februari hade Kungälvs kommun besök av Göteborgsregionens förbundsstyrelse som hade sitt sammanträde i Kungälvs stadshus. 

Nu är tävlingen avgjord – namnet blir Feja

Tävlingen avgjord!. Av 129 inskickade förslag ansåg alla fyra i juryn att Feja skulle gå till slutfinal, tillsammans med fem andra namn. I slutomröstningen stack Feja ut som enväldig och värdig vinnare.

Kvarnen i Kungälv skadades i stormen

Området är nu avspärrat och byggnaden kontrolleras.. Stormen Ciaras vindbyar orsakade att en av vingarna på kvarnen blåste sönder. Området är nu avspärrat och byggnaden kontrolleras.

Detaljplan påbörjad för ny skola i Kode

Plan för en ny, modern skola i Kode. Kungälvs kommun har inlett arbetet med en detaljplan för en ny skola i Kode. Förhoppningen är att den nya skolan ska ersätta skolverksamheten på befintliga Kode skola och Tunge skola för elever F-6 år 2023. Detaljplanen innehåller en skolbyggnad inklusive idrottshall, skolbibliotek och skolgård. 

Informationen är flyttad

Om Kungälvs kommuns arbete. Om Kungälvs kommuns arbete

Inget förbud eller föreläggande mot Sandbackaskolan

Arbetsmiljöverkets beslut. Arbetsmiljöverket beslutar att inte meddela ett förbud eller föreläggande mot Sandbackaskolan i Kungälvs kommun. Det är Lärarförbundet som tidigare i en skrivelse till Arbetsmiljöverket begärt att arbetsgivaren omedelbart ska säkra att hot och våld mot anställda och elever upphör. 

Nya riktlinjer för skolskjuts och elevresor

Läs om förändringar i riktlinjerna. Kungälvs kommun har beslutat om nya riktlinjer för skolskjuts och elevresor. Riktlinjerna innehåller två större förändringar som du kan läsa om här.

Marstrands havshotell skriver samhällskontrakt

Öka innanförskapet. Den 24 januari undertecknar Marstrands havshotell samhällskontraktet och vill tillsammans med de övriga 80 aktörerna arbeta för att öka innanförskapet i samhället. Det är nu 80 företag, föreningar och myndigheter som är med och arbetar för ett socialt hållbart Kungälv inom samhällskontraktet.

Så lämnar du tillbaka ditt trygghetslarm

Ny rutin. När du vill lämna tillbaka ett trygghetslarm ska du ringa till trygghetslarmets planerare och komma överens om en dag.

Kommunfullmäktige beslutade om VA-taxa för 2020

Gäller från 1 januari 2020. Den 19 december beslutade kommunfullmäktige om ny VA-taxa och inkopplingsavgift för 2020. Här kan du ta del av beslutet och presentationsunderlaget som visades på mötet.

Nya regler för nyårsraketer

Tillstånd och utbildning kan krävas.. Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från räddningstjänsten samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne. Kravet gäller även raketer som är inköpta före lagändringen.

Trygghetskamera förbättrar för både vårdtagare och hemtjänstpersonal

Tillsyn utan störd nattsömn. Nu kommer Kungälvs hemtjänst att börja använda trygghetskamera vid tillsyn på natten. Ett antal hembesök per natt ska ersättas med kamera. Hemtjänstpersonalens arbetskraft kan då istället användas där de inte kan ersättas av teknik.

Fler ska betala hela den fasta delen av brukningsavgiften

Efter beslut i kommunfullmäktige. Omkring 2000 fastighetsägare som får sitt kommunala vatten och avlopp via en VA-förening utanför verksamhetsområde* kommer från och med årsskiftet att få betala en hel fast avgift per fastighet. Detta bestämde kommunfullmäktige på sitt möte den 7 november.

Nya gång- och cykelbanor på Tvetgatan och Utmarksvägen

Gå och cykla säkert. Nu är två nya kombinerade gång- och cykelbanor klara i Kungälv. Den ena går längs en del av Tvetgatan och den andra längs med Utmarksvägens södra del. 

Fortsatt förbud att vistas i skredområdet i Kungälvs kommun

Beslut från Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har beslutat om fortsatt tillträdesförbud vid det skreddrabbade området i Bastevik, norr om Lökeberg i Kungälvs kommun. Det är fortfarande farligt att vistas i området, även efter att räddningsinsatsen avslutas. Marken är instabil och det finns risk för nya skred. Vi uppmanar allmänheten att respektera avspärrningarna.

Med anledning av skredet i Lökeberg

Följ utvecklingen här. Ett jordskred inträffade den 13 november cirka 600 meter väster om Lökebergs badplats. Området är avspärrat och Räddninstjänsten uppmanar alla att respektera dessa avspärrningarna. På denna sida kan du följa informationen om händelsen. 

Kommunen hoppas på fler anbud från lokala företag

Upphandlingsträff med företagare. Det är många lokala Kungälvsföretag som är nyfikna på hur de kan bli leverantörer till Kungälvs kommun. Närmare 30 företagare deltog i en upphandlingsträff som Kungälvs kommun och Företagarna bjudit in till. 

Klass 5A på Diseröds skola vinnare i På egna ben

Har cyklat, gått och åkt buss. Stort grattis till klass 5A på Diseröds skola som har vunnit tävlingen På egna ben. Tillsammans har alla deltagare i klasserna cyklat, promenerat, sprungit och åkt buss 1021,6 mil.

Samverkar för Bohusbanans upprustning

Deltar på mässa. Kungälvs kommun deltar i Samarbete för Bohusbanan, tillsammans med de övriga nio kommunerna längs med Bohusbanan och flera organisationer inom näringslivet.

Fakta om beslutet om försäljning av mat till anställda

Pedagogiska måltider fortsätter som tidigare. Den 19 juni beslutade kommunstyrelsen att avsluta möjligheten för kommunanställda att äta mat i matsalar på skolor och boenden från den 1 oktober. Sedan beslutet fattades har många uppgifter om beslutets innebörd cirkulerat i media.

Tre nya aktörer undertecknar samhällskontraktet i Kungälv

Tillsammans för ett hållbart Kungälv. Kongahälla center, Gullbringa golf & country club och Bonava undertecknar samhällskontraktet i oktober. Det är nu närmare 80 företag, föreningar och myndigheter som är med och arbetar för ett socialt hållbart Kungälv inom samhällskontraktet.

Årets kulturpristagare och stipendiater

Delades ut på kommunfullmäktige. Kungälvs kommun delar ut stipendier och priser för att belöna värdefulla insatser inom kultur och idrott. Årets kulturpris går till trumpetaren Magnus Johansson och kulturstipendier delas ut till folkdanslaget Kongahälla och artisten Mariam Foad Aziz.

En ny hållbar förskola i Diseröd

Till toner av barnsång i härlig höstluft invigdes Diseröds nya förskola måndag 30 september. En förskola som är modern, säker och trygg och dessutom guld-certifierad.

Kungälv klättrar i företagsklimatranking

Svenskt Näringsliv. Kungälvs kommun klättrar 11 placeringar och kommer på plats 173 i Svenskt Näringslivs ranking av kommuner med bästa företagsklimat.

Kommun och näringsliv arbetar tillsammans för ett bättre företagsklimat

Näringslivsstrategi. En gemensam målbild och en näringslivsstrategi som ska ta sikte på att förbättra företagsklimatet i Kungälv. Det är vad politiker, tjänstemän och företagare tillsammans arbetar fram med hjälp av Västsvenska handelskammaren. Samtidigt har kommunen fått en ny näringslivsstrateg som ska hjälpa företagarna rätt i kommunen.

Mer ekologisk och svensk mat serveras

Uppföljning visar på ökning. När barn, ungdomar och äldre äter mat i matsalarna i skolorna och på äldreboenden i kommunen serveras de till stor del ekologisk mat och kött och kyckling med svenskt ursprung.

Årets Lise Meitner-pristagare till Kungälv

Professor Austen Angell. I lördags besökte årets Lise Meitner-pristagare Kungälv för att få en guidning av kärnfysikerns tid i Kungälv. 

Nominerade till årets främsta evenemangskommun

Den 24 september avgörs det. Det är den oberoende branschtidningen Sportaffärer som utser Sveriges främsta idrottskommuner 2019 och Kungälv är alltså nominerade till årets främsta evenemangskommun för kommuner med mindre än 70 000 invånare.

Kungälvsskolor hjälper forskare kartlägga invasiva arter

Kartlägger invasiva arter. Klängmaneter, blåskrabbor och ludna spökräkor. De främmande, invasiva arterna längs vår kust blir allt fler. Men hur stor är deras utbredning och hur påverkar de havsmiljön? I skolprojektet Nya arter hjälper kungälvselever forskarna att ta reda på det.

Cykla säkert mellan Kungälv och Göteborg

Ny gång och cykelväg invigd. Snart är gång- och cykelvägen mellan Kärra och Rödbo klar. Onsdagen den 4 september var det invigning av den nya cykelbanan som ska ge säker cykling hela vägen mellan Kungälv och Göteborg. Än dröjer det någon månad tills arbetet är helt klart.

Företagarfrukostarna är igång

Kommunledningen träffade företagare i kommunen.. Som ett led Kungälvs kommuns näringslivsarbete bjöd kommunen för första gången in en mindre grupp företagare till företagarfrukost i veckan.

Gång och cykel i fokus under Trafikantveckan

Den 16-22 september 2019. Kungälvs kommun är med i årets europeiska Trafikantvecka som går av stapeln den 16-22 september 2019. Evenemanget är ett europeiskt initiativ som ska uppmuntra till hållbara resor och transporter. Varje år har evenemanget ett nytt tema, och temat för 2019 är: gå och cykla säkert.

Dags att förnya målen i samhällskontraktet

Stort engagemang bland företag och föreningar.

Över 70 föreningar, organisationer och företag har skrivit på samhällskontraktet med Kungälvs kommun. Tillsammans vill alla arbeta för att minska utanförskapet i Kungälv. Nu tas nya tag för att förnya målen för år 2027.

Jordbruksverket informerar om afrikansk svinpest

Ta inte med afrikansk svinpest till Sverige!. Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin.

Strandskyddskontroll i Kungälv

Tillsyn på delar av Instön i höst.

Mellan den 1 juni och 31 oktober deltar Kungälvs kommuns miljöenhet i miljösamverkans tillsynskampanj planerad strandskyddstillsyn. De kommer då att besöka delar av Instön för att kontrollera anläggningar i strandnära miljöerna.

Utökat rökförbud från 1 juli 2019

Fler utomhusmiljöer ska vara rökfria. Den 1 juli 2019 får Sverige en ny tobakslag. "Lagen om tobak och liknande produkter" innebär bland annat att fler utomhusmiljöer ska vara rökfria. Syftet är att avnormalisera och minska tobaksanvändning samt att göra offentliga platser mer tillgängliga.

Tre nya skrev på samhällskontraktet

Kareby Bil, Pingstkyrkan Second hand och ICA Maxi. Den 11 och 14 juni tillkom tre nya aktörer i samhällskontraktet. Kareby Bil, Pingstkyrkans Second hand och ICA Maxi Kungälv. Tillsammans med alla andra som skrivit på arbetar de med Kungälvs kommun för att minska utanförskapet i Kungälv.

Kungälvs kommun skriver samverkansavtal med Hemsö

Samarbete för nya verksamhetslokaler.

Kommunfullmäktige i Kungälv beslutade i torsdags att skriva samverkansavtal med Hemsö Fastighets AB. Det innebär att Hemsö kommer att bygga ett äldreboende, tre förskolor, en skola i Kungälv. De blir också en samarbetspartner som kan bidra till kommunens utveckling genom att bygga och långsiktigt äga och förvalta verksamhetslokaler.

Vattentillgången i sommar

God tillgång men var rädd om vårt vatten. Kungälvs kommun har en god tillgång på kommunalt dricksvatten efter att vårt nya vattenverk togs i drift i vintras. Vi ser just nu inga tecken på att vi skulle behöva införa ett generellt bevattningsförbud i år.

Civilministern besökte Kungälv

Fick se ungdomshuset Framsteget.

På onsdagen den 22 maj besökte civilministern Ardalan Shekarabi Kungälv. Han gästade kommunstyrelsen som fick en frågestund med honom innan nästa stopp som var ungdomshuset Framsteget.

Sexåringarnas avslutningspromenad i Fontin

En rolig 22 år lång tradition.

Nästan 500 barn från Kungälvs förskolor och familjedaghem samlades i Fontin i onsdags för att promenera 2,5-kilometersslingan och besöka roliga stationer längs med vägen. För 22 andra året anordnades denna avslutningsaktivitet för barnen som ska börja förskoleklass till hösten.

Nya aktörer undertecknar samhällskontraktet

SEB skrev på den 13 maj.

Under våren 2019 skriver fem nya aktörer på samhällskontraktet som handlar om att tillsammans arbeta för ett socialt hållbart Kungälv. Den 13 maj undertecknade SEB samhällskontraktet och under de kommande veckorna kommer även Friskis och Svettis, Kareby Bil, Pingstkyrkans Second Hand och ICA Maxi att skriva på.

Vill ta bort fördomarna som finns om yrket

Undersköterskan som aldrig har måndagsångest. Madeleine Wenthe är undersköterskan som aldrig har måndagsångest. Nu är hon nominerad till årets handledare 2019 för sina goda insatser som ambassadör för sitt yrke. – Jag vill förändra attityden som finns kring arbete i hemtjänsten, säger hon.

Företagare ger kommunen godkänt

Rapporten Insikt 2018.

Företagare som har varit i kontakt med Kungälvs kommun är nöjda med kommunens service. Det visar en mätning från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Krisberedskapsveckan 2019

Din beredskap vid kriser. Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Idag startar den nationella krisberedskapsveckan som pågår 6-12 maj. Syftet är att fler ska bli medvetna om hur man kan förbereda sig inför olika samhällskriser.

Ungdomar och alkohol - tips till föräldrar

Tips och råd till föräldrar. Sommaren närmar sig, en härlig period med många fester och aktiviteter. Det är samtidigt en period med ökade risker för konsumtion av alkohol- och droger bland våra tonåringar. Här kommer tips till dig som har ungdomar som kan bli frestade av att pröva.

Matavfallspåse som fruktpåse

Minska antal plastpåsar. Nu tar vi återvinningstänket till nästa nivå och testar att erbjuda våra matavfallspåsar i fruktdisken att plocka frukt i. I en mataffär i centrala Kungälv pågår ett försök som syftar till att minska användandet av plastpåsar.

Risken för gräsbrand är stor

Fjolårsgräset är torrt och en liten gnista kan snabbt sprida sig till en större brand. Håll koll på brandrisken där du är via SMHI:s webbplats eller genom att ladda ner appen Brandrisk Ute. Du kan också se om det råder eldningsförbud i Kungälv på Bohus Räddningstjänstförbunds webbplats.

Stort intresse för Kungälvs nya handels- och mötesplats

Under invigningshelgen hittade 130 000 besökare till det nya Kongahälla Center. Mycket har hänt sedan det gamla Kongahällagymnasiet revs och som nu gett plats för en ny handels- och mötesplats i kommunen. – Grattis Kungälv, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner.

Nu är biblioteket i Mimers hus öppet igen

Reparationerna av skadorna som uppstod när ett innertak rasade är klara. Torsdag 4 april kunde biblioteket åter öppna för allmänheten.

Del av väg utmed kajen på Marstrand stängs helt för biltrafik

En geoteknisk undersökning har visat att stabiliteten på en cirka 80 meter lång del av Hamngatan norr om färjeläget på Marstrand behöver utredas ytterligare. Som en försiktighetsåtgärd stängs därför vägen helt för personbilar och tyngre fordon. Samtidigt är vägen även i fortsättningen öppen för gång-, cykel- och mopedtrafik.

Gör det inte svårare än vad det är

 play. Nu satsar Kungälv tillsammans med 26 andra kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag i Västra Götalandsregionen och Region Skåne på en kampanj. Syftet är att öka medvetenheten om vikten av att sortera ut matavfallet när man källsorterar. 

Kungälv näst bäst på extratjänster

Vid årsskiftet 2018/2019 var Kungälvs kommun näst bäst av kommunerna kring Göteborg på att ordna extratjänster. En samhällsinsats som dessutom skapar extrahänder till våra verksamheter.

Fler Samhällskontrakt med företag verksamma i kommunen

JM är först ut med att teckna Samhällskontrakt 2019. Nästa företag ut är Arvid Nilsson som tecknar i februari. Här berättar de om sitt engagemang och om vilka möjligheter de ser med samhällskontraktet.

Unikt konstprojekt kommer till Kungälv

Artscape är ett konstnärsprojekt där konstnärer från olika länder skapar unika konstverk i stadsmiljöer. 27 maj till 16 juni blir det gatukonstfestival i Kungälv då projektet kommer hit för att skapa tre muralmålningar.

Kommunfullmäktige har antagit budgeten för 2019

Kungälvstrion, det vill säga Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, har lämnat sitt första gemensamma budgetförslag. Förslaget antogs av kommunfullmäktige den 6 december

Nu testar vi vårt nya vattenverk

Från och med måndagen den 3 december och tre veckor framöver testkör vi vårt nya vattenverk och en del av vattnet kommer att levereras ut till våra abonnenter. 

Budgeten klubbad i kommunstyrelsen

En budget i balans är det viktigaste för Kungälvs kommun just nu för att säkerställa den generella välfärden, klara ökade pensionskostnader och minskade skatteintäkter 2019.

Kungälvstrion formerar sig

Politik. Kungälvstrion, det vill säga Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, kommer att styra kommunen den kommande mandatperioden. Här är förslaget till hur posterna fördelas.

Ny metod ska fånga mikroplast* från avloppsvatten

 play. Utanför en pumpstation för avloppsvatten i Tega i Ytterby genomförs under hösten ett fullskaligt test av ny metod för att fånga upp plastpartiklar från avloppsvatten. Så kallad mikroplast finns bland annat i hygienprodukter.

S, M och C bildar majoritet i kommunfullmäktige

Under måndagskvällen blev det klart med vem som ska styra kommunen den kommande mandatperioden - Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern bildar majoritet.

Alla återvinningscentraler har nu passersystemet

 play. Ett modernt passersystem på kommunens återvinningscentraler (ÅVC) betyder att trängsel och köer inne på området kan minska samtidigt som säkerheten både för besökare och personal kan öka. 12 november är det dags för Munkegärde, då använder alla återvinningscentraler det nya passersystemet. 

Här får eleverna segla på skoltid

 play. Sedan 2012 får elever på Marstrands skola lära sig att segla på skoltid. I samarbete med Marstrands segelsällskap (MSS) får eleverna lära sig hur man beter sig på och i närheten av havet. Nu vill kommunen ta hjälp av Marstrands goda seglingsrykte för att öka tillväxten i området.

Kungälvs kommun köper inte tillbaka bostadsmoduler

De bostadsmoduler som kommunen i våras förlorade i en konkurs har legat ute till försäljning på exekutiv auktion. Kommunen har nu beslutat att inte lägga bud på dessa efter att ha övervägt alternativen och räknat på kostnaderna.

Kommunstyrelsens beslut – fortsatt kommunal förskola i Kareby

Karebys förskolor kommer fortsätta att bedriva sin verksamhet i kommunal regi. Det beslutade Kommunstyrelsen i Kungälv under onsdagen. Beslutet innebär att Kareby förskolor kommer att flytta in i nya lokaler i januari 2019 som planerat och att Kungälvs kommun kommer att vara huvudman för förskolan i Kareby.

Om krisen eller kriget kommer

Sista veckan i maj fick alla hushåll i Sverige broschyren Om krisen eller kriget kommer i brevlådan. Broschyren ska hjälpa oss att bli bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och IT-attacker till militära konflikter.

Fortsatt stora satsningar kräver planering och prioritering

Det byggs som aldrig förr i Kungälvs kommun. Men samtidigt som det satsas tvingas kommunen att skjuta vissa projekt på framtiden.
– Vi kan helt enkelt inte bygga överallt på samma gång, vi måste prioritera för att få en bra och hållbar tillväxt, säger Jenny Adler som är chef för sektor Samhälle och utveckling på Kungälvs kommun

Morronpasset – Landshövding Anders Danielsson listade utmaningar och spanade mot en megaregion

Vår landshövding Anders Danielsson gästade den 22 mars Morronpasset. Skåningen Anders har nu varit landshövding i sex månader. 

Årets UF-lärare vill göra Mimers gymnasium till Årets skola

Hej Bella Gillenäng, gymnasieläraren från Mimers gymnasium som blivit utsedd till Västsveriges bästa UF-lärare och som ska tävla i SM i Ung Företagsamhet i maj!

Höga betyg i Kommunkompassen

 play. Kommunkompassen som är ett utvärderingsverktyg från SKL, Sveriges kommuner och landsting, ger Kungälvs kommun höga betyg inom framförallt ledarskap och för hur man lyfter både medarbetare och den egna verksamheten.

Diseröds centrum – över tusen personer mötte upp

Så många har aldrig samtidigt varit i Diseröds centrum. Många vittnade om att detta måste vara alla tiders rekord. Även bygdens egen son Björn Gustafsson.
– Här måste vara några från Kungälv också. Så här många bor inte ens i Romelanda, säger Björn Gustafsson i sitt bejublade tal om sin uppväxt i Romelanda. 

Första spadtaget för Ikano Bostad på Komarken

 play. I november 2015 skrevs avtalet på och nu i januari 2018 togs första spadtaget i det som ska bli 195 nya lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter, cirka hälften av varje. – Vi har plockat upp fasadfärgerna från husen på Västra gatan. Det här kvarteret skall bli Kungälvskt, säger Ikano Bostads projektledare Sara Edmark.

Färre nyanlända 2018

Nästa år ska Kungälv ta emot 161 nyanlända i kommunen. Det är en minskning jämfört med de 169 personer som kom som nyanlända 2017.

Svenskt Vattens vd berömmer Kungälv

 play. Branschorganisationen Svenskt Vattens företrädare lovordar Kungälvs satsning på kommunalt vatten och avlopp under ett besök på bygget av Kungälvs vattenverk i slutet av oktober.

Gammalt och nytt går hand i hand när Liljedal utvecklas

Nyhet. Kungälvs stadskärna ska få en starkare identitet och bli en mer levande plats. För att ta ett helhetsgrepp och bestämma en inriktning för hur området ska utvecklas har Kungälvs kommun tagit fram ett planprogram för Liljedalsområdet. En första version kom för drygt ett år sedan och det program som nu antagits av kommunfullmäktige är omarbetat utifrån synpunkter som kommit in.

Bilpool och sopsug snart verklighet på Kongahälla

Nyhet. Ända sedan stadsdelen Kongahälla började planeras har miljöfrågorna haft hög status. Ett gemensamt miljöprogram har tagits fram av kommun och byggherrar och två konkreta resultat av det är Kungälvs första bilpool och den sopsug som just nu byggs.

Kungälv förändrar mottagandet av ensamkommande

Sedan 2015 har antalet ensamkommande flyktingbarn som Kungälv tar emot minskat rejält. Då kom det 130 personer på ett år, i år enbart ett tiotal. Det minskade antalet i kombination med nya statliga ersättningsregler gör att Kungälv nu organiserar om mottagandet.

Bygg och hyr ut ett attefallshus

Nu finns möjligheten att bygga ett så kallat attefallshus på din tomt. Huset får vara 25 kvadratmeter och kan användas som extra bostadsyta.

Kommunalt VA i privat regi

Kommunen ger nu möjlighet för privatpersoner att bygga ut sitt kommunala vatten och avlopp (VA) i egen regi och på så sätt skynda på processen. Möjligheten till det här gäller fastigheter som ligger i de områden där kommunen sedan tidigare har planer på att bygga ut kommunalt VA men där väntan kommer att bli lång. 

Första spadtaget för Kungälvs vattenverk

 play. I förra veckan togs det första symboliska spadtaget för Kungälvs vattenverk som ska ligga utmed Göta älv strax norr om Kungälv. 

Nu skriver vi samhällskontrakt – för ett socialt hållbart Kungälv

 play. Många pratar om samverkan, nu gör vi det tillsammans. Torsdag 23 juni undertecknades ett samhällskontrakt av Kungälvs kommun samt ett imponerande antal representanter från samhällets övriga aktörer. En unik symbolisk handling i syfte att skapa ett socialt hållbart samhälle för medborgarna i Kungälvs kommun. 

Trettio barn tog första spadtaget på Sparråsskolan i Ytterby

 play. play

Nu börjar bostäderna byggas på Kongahälla

Det var en glädjens dag för många i Kungälv, när det första spadtaget togs för det första husbygget på Kongahälla. – Vi har stått kvar sen starten, säger Lennart Kristensson, en mycket glad före detta ordförande för Kungälvsbostäder. Det är roligt att se att det efter alla turer äntligen är igång.

Ikano Bostad bygger 500 lägenheter i Kungälv

Fredag 20 november tecknade Kungälvs kommun ett samarbetsavtal med Ikano Bostad för att skapa 500 nya bostäder under perioden 2017-2022. Ikano Bostad och kommunen kommer att arbeta tillsammans med den sociala hållbarheten.

Nytt hus läker Strandgatan

Det fattas ett hus på Strandgatan mitt emot Liljedalskvarteret. Men nu är det dags. En ny detaljplan har varit ute på samråd och synpunkterna håller som bäst på att sammanställas.

Se motionscentralen Kotten ta form

 play. Webbtv

Facebook